środa, 7 września 2016

Najlepsze leczo z cukinią - smak lata!


Naprawdę, tak jak nie ma lipca bez gotowanego bobu, pałaszowanego razem z tatą na tarasie, tak samo nie ma lata bez poniższego przepisu na leczo z cukinią. Smak niezmiennie ten sam - gdy dodamy inne składniki, traci na swoim uroku (też jest pyszne - ale to zupełnie inna potrawa). Wierzcie mi lub nie, ale nawet gdy miałam nadwagę, latem zajadałam się tą cukinią na niemal każdy posiłek mojego dnia. Bez chleba, makaronu, kaszy czy czegokolwiek innego. Smak tkwi w prostocie składników, aromacie ziół oraz letnich warzyw, dojrzewających w słońcu. Co tu dużo pisać - spróbujcie koniecznie!

Składniki:
  • 1,5 dużej cukinii
  • mała cebula
  • 5 pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • duży pomidor
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oleju
  • mały ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, papryka słodka w proszku, sól i pieprz do smaku
Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Jeśli cukinia nie ma dużych pestek i grubej skóry, kroimy ją na plastry (w innym wypadku, drążymy środek i obieramy ze skórki). Cebulę kroimy w półplasterki, pieczarki - jak leci ;), a paprykę i pomidora w kostkę. Na łyżeczce oleju podduszamy cebulę, następnie dajemy resztę warzyw i oprószamy solą. Dusimy do miękkości, pod koniec dodając resztę przypraw, koncentrat oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zajadamy samo lub z dodatkami - jak kto woli :)
Smacznego!

37 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i odżywczo ;)
    Podobne leczo (bez pieczarek) robię dosyć często i lubię jeść je z ryżem, a akurat mam w domu 2 ogromniaste cukinie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, z ryżem jest naprawdę wyśmienite :) Pewnie, trzeba korzystać z sezonu!

      Usuń
  2. Czy to jest takie proste jak mi sie wydaje? :o
    Zrobię je ;D
    Ostatnio tez robiłam takie leczo z Jadlonomii-przepyszne,koniecznie z wędzona papryka,której całe pudełko kupiłam na Wegrzech ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz, to daj znać, czy Ci smakowało. Z wędzoną papryką na pewno byłoby intrygujące (przy okazji zastąpiłoby kiełbasę - której nie lubię xD), a taka węgierska jest na pewno rewelacyjnej jakości - w końcu oni lubują się w papryce :P

      Usuń
  3. Uwielbiam leczo! Zawsze cukinia musi się pojawić. A inne dodatki czasem modyfikuję i nie zawsze są takie same :) Nie zawsze na przykład dodaję pieczarki. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaletą tego dania jest to, że jeśli nam się podstawowa wersja "przeje", to wystarczy dać inne warzywo lub przyprawy, by cieszyć się zupełnie nowym smakiem :)
      Pozdrawiam również!

      Usuń
  4. takie leczo idealnie smakuje latem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku nie miałam okazji przejeść się leczo :<
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na talerzu także gości bardzo często :)

      Usuń
  6. To musi smakować o niebo lepiej niż wygląda a wygląda fenomenalnie, zdrowo, przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Smak naprawdę zachwyca!

      Usuń
    2. I pewnie przekonałabym się do cukinii :) Jutro sprobuje zrobić faszerowaną ;)

      Usuń
    3. A czym będziesz faszerować? :)

      Usuń
    4. Kasza gryczana, pieczarki, cebulka, natka pietruszki, pestki słonecznika :) A podam z sałatką z pomidorków koktajlowych i szczypiorku :)

      Usuń
    5. Mmm, pycha! Mnie do kaszy gryczanej i pieczarek zielona soczewica pasuje, ale to takie moje smakowe "zboczenie" <3

      Usuń
    6. Jadłam w gołąbkach :) Całkiem, całkiem :D

      Usuń
  7. Kocham leczo! U mnie muszą być koniecznie pieczarki - duuużo pieczarek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, przypomniałaś mi, że nie mam już pieczarek, a dzisiaj miałam zrobić :( Element konieczny!

      Usuń
  8. To nasze bezsprzecznie ulubione i najczęściej robione danie. Uwielbiamy smak papryki z takim połączeniem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, i u mnie bardzo często gości. Papryka z cukinią to najlepsze połączenie! :)

      Usuń
  9. Takie sezonowe leczo to eksplozja smaku! Racja, nie potrzebuje ono żadnych dodatków. Samo w sobie jest pyszne i niezwykle aromatyczne. Ta cukinia na zdjęciach dodaje daniu charakteru! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że zrobiłam zapas w słoiki - zimą mi będzie raźniej, jak otworzę odrobinę lata :)

      Usuń
  10. Trafiłaś w punkt! Dziś zjadłyśmy całą rodziną prawie cały garnek takiego przepysznego leczo (ma 10L) xD Cukinie kochamy w każdym wydaniu a w leczo jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na zdrowie! Nie ma lata bez leczo, a w tym roku dyniowate warzywa szczególnie dobrze obrodziły :)

      Usuń
  11. Nie ma lata bez tego dania :D Ja osobiście uwielbiam! Robię podobne, choć nigdy nie dodaje pieczarek i inaczej kroję cukinie - wolę mniejsze kawałki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam u Ciebie różne wariacje na temat lecza - każdy chyba ma swoją recepturę :) Ja cukinię kroję na cienkie plasterki, bo ma wtedy większą powierzchnię parowania, szybciej się robi i fajnie się ciągnie, ale często kroję ją także w kostkę :)

      Usuń
    2. U mnie w tym roku to jest istne szaleństwo "leczowe" :D I jeszcze jedna kompozycja się szykuje na bloga :D

      Usuń
    3. Nie mogę się doczekać! Warto szaleć, póki wszystko jest tanie i sezonowe :)

      Usuń
  12. Wygląda przepysznie, aż od popatrzenia na samo zdjęcie zgłodniałam, a pora dosyć późna :P Kiedyś nienawidziłam lecza, kojarzyło mi się z taką niewiadomo jaką paćką z warzyw i kiełbasy. Jednak moja mama robi wersję bezmięsną i bardzo mi smakuje, więc jednak udało mi się przekonać:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mam tak samo z wieloma daniami - bigos, forszmak, fasolka po bretońsku, młoda kapusta, grochówka - z mięsem i kiełbasą absolutnie mi nie wchodziło, a bez jest przepyszne <3

      Usuń
  13. Kochamy leczo, a jeszcze bardziej cukinię! Bez niej chyba byśmy nie przeżyły :D
    ekocozy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem cukiniomaniakiem, dlatego latem się nią mocno objadam :D Pamiętam jak dwa lata temu zimą ceny cukinii dochodziły do 16 zł za kilogram... Już pomijam kwestię, skąd ona była i jak była pędzona, ale żeby jeszcze chcieć za coś takiego tyle kasy? :O

      Usuń
  14. zrobilam i zjadlam odrazu. dodalam papryke slodka wedzona pieczarki brunatne bez papryki bo nie lubie/nie moge.oczywiscie cebulka oliwa z czosnkiem i pol puszki pomiorow.wyszllo oblednie. tak ze wieczorem zrobilam druga porcje na dzis do pudelka na wyjazd ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z wędzoną papryką! Bardzo się cieszę, że smakowało!!! :)

      Usuń