Naprawdę, tak jak nie ma lipca bez gotowanego bobu, pałaszowanego razem z tatą na tarasie, tak samo nie ma lata bez poniższego przepisu na leczo z cukinią. Smak niezmiennie ten sam - gdy dodamy inne składniki, traci na swoim uroku (też jest pyszne - ale to zupełnie inna potrawa). Wierzcie mi lub nie, ale nawet gdy miałam nadwagę, latem zajadałam się tą cukinią na niemal każdy posiłek mojego dnia. Bez chleba, makaronu, kaszy czy czegokolwiek innego. Smak tkwi w prostocie składników, aromacie ziół oraz letnich warzyw, dojrzewających w słońcu. Co tu dużo pisać - spróbujcie koniecznie!
- 1,5 dużej cukinii
- mała cebula
- 5 pieczarek
- pół czerwonej papryki
- duży pomidor
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka oleju
- mały ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, papryka słodka w proszku, sól i pieprz do smaku
Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Jeśli cukinia nie ma dużych pestek i grubej skóry, kroimy ją na plastry (w innym wypadku, drążymy środek i obieramy ze skórki). Cebulę kroimy w półplasterki, pieczarki - jak leci ;), a paprykę i pomidora w kostkę. Na łyżeczce oleju podduszamy cebulę, następnie dajemy resztę warzyw i oprószamy solą. Dusimy do miękkości, pod koniec dodając resztę przypraw, koncentrat oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zajadamy samo lub z dodatkami - jak kto woli :)
Smacznego!
Wygląda pysznie i odżywczo ;)
OdpowiedzUsuńPodobne leczo (bez pieczarek) robię dosyć często i lubię jeść je z ryżem, a akurat mam w domu 2 ogromniaste cukinie :D
O właśnie, z ryżem jest naprawdę wyśmienite :) Pewnie, trzeba korzystać z sezonu!
UsuńCzy to jest takie proste jak mi sie wydaje? :o
OdpowiedzUsuńZrobię je ;D
Ostatnio tez robiłam takie leczo z Jadlonomii-przepyszne,koniecznie z wędzona papryka,której całe pudełko kupiłam na Wegrzech ;D
Jak zrobisz, to daj znać, czy Ci smakowało. Z wędzoną papryką na pewno byłoby intrygujące (przy okazji zastąpiłoby kiełbasę - której nie lubię xD), a taka węgierska jest na pewno rewelacyjnej jakości - w końcu oni lubują się w papryce :P
UsuńUwielbiam leczo! Zawsze cukinia musi się pojawić. A inne dodatki czasem modyfikuję i nie zawsze są takie same :) Nie zawsze na przykład dodaję pieczarki. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńZaletą tego dania jest to, że jeśli nam się podstawowa wersja "przeje", to wystarczy dać inne warzywo lub przyprawy, by cieszyć się zupełnie nowym smakiem :)
UsuńPozdrawiam również!
takie leczo idealnie smakuje latem:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńW tym roku nie miałam okazji przejeść się leczo :<
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
U mnie na talerzu także gości bardzo często :)
UsuńTo musi smakować o niebo lepiej niż wygląda a wygląda fenomenalnie, zdrowo, przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smak naprawdę zachwyca!
UsuńI pewnie przekonałabym się do cukinii :) Jutro sprobuje zrobić faszerowaną ;)
UsuńA czym będziesz faszerować? :)
UsuńKasza gryczana, pieczarki, cebulka, natka pietruszki, pestki słonecznika :) A podam z sałatką z pomidorków koktajlowych i szczypiorku :)
UsuńMmm, pycha! Mnie do kaszy gryczanej i pieczarek zielona soczewica pasuje, ale to takie moje smakowe "zboczenie" <3
UsuńJadłam w gołąbkach :) Całkiem, całkiem :D
UsuńKocham leczo! U mnie muszą być koniecznie pieczarki - duuużo pieczarek :D
OdpowiedzUsuńO właśnie, przypomniałaś mi, że nie mam już pieczarek, a dzisiaj miałam zrobić :( Element konieczny!
UsuńTo nasze bezsprzecznie ulubione i najczęściej robione danie. Uwielbiamy smak papryki z takim połączeniem. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, i u mnie bardzo często gości. Papryka z cukinią to najlepsze połączenie! :)
UsuńTakie sezonowe leczo to eksplozja smaku! Racja, nie potrzebuje ono żadnych dodatków. Samo w sobie jest pyszne i niezwykle aromatyczne. Ta cukinia na zdjęciach dodaje daniu charakteru! :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że zrobiłam zapas w słoiki - zimą mi będzie raźniej, jak otworzę odrobinę lata :)
UsuńU mnie tez dzis leczo:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałam na blogu :)
UsuńTrafiłaś w punkt! Dziś zjadłyśmy całą rodziną prawie cały garnek takiego przepysznego leczo (ma 10L) xD Cukinie kochamy w każdym wydaniu a w leczo jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńI na zdrowie! Nie ma lata bez leczo, a w tym roku dyniowate warzywa szczególnie dobrze obrodziły :)
UsuńNie ma lata bez tego dania :D Ja osobiście uwielbiam! Robię podobne, choć nigdy nie dodaje pieczarek i inaczej kroję cukinie - wolę mniejsze kawałki :P
OdpowiedzUsuńWidziałam u Ciebie różne wariacje na temat lecza - każdy chyba ma swoją recepturę :) Ja cukinię kroję na cienkie plasterki, bo ma wtedy większą powierzchnię parowania, szybciej się robi i fajnie się ciągnie, ale często kroję ją także w kostkę :)
UsuńU mnie w tym roku to jest istne szaleństwo "leczowe" :D I jeszcze jedna kompozycja się szykuje na bloga :D
UsuńNie mogę się doczekać! Warto szaleć, póki wszystko jest tanie i sezonowe :)
UsuńWygląda przepysznie, aż od popatrzenia na samo zdjęcie zgłodniałam, a pora dosyć późna :P Kiedyś nienawidziłam lecza, kojarzyło mi się z taką niewiadomo jaką paćką z warzyw i kiełbasy. Jednak moja mama robi wersję bezmięsną i bardzo mi smakuje, więc jednak udało mi się przekonać:D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mam tak samo z wieloma daniami - bigos, forszmak, fasolka po bretońsku, młoda kapusta, grochówka - z mięsem i kiełbasą absolutnie mi nie wchodziło, a bez jest przepyszne <3
UsuńKochamy leczo, a jeszcze bardziej cukinię! Bez niej chyba byśmy nie przeżyły :D
OdpowiedzUsuńekocozy.blogspot.com
Też jestem cukiniomaniakiem, dlatego latem się nią mocno objadam :D Pamiętam jak dwa lata temu zimą ceny cukinii dochodziły do 16 zł za kilogram... Już pomijam kwestię, skąd ona była i jak była pędzona, ale żeby jeszcze chcieć za coś takiego tyle kasy? :O
Usuńzrobilam i zjadlam odrazu. dodalam papryke slodka wedzona pieczarki brunatne bez papryki bo nie lubie/nie moge.oczywiscie cebulka oliwa z czosnkiem i pol puszki pomiorow.wyszllo oblednie. tak ze wieczorem zrobilam druga porcje na dzis do pudelka na wyjazd ;]
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z wędzoną papryką! Bardzo się cieszę, że smakowało!!! :)
Usuń