poniedziałek, 26 września 2016

Terrasana, masło orzechowe 4-mix - Recenzja oraz współpraca z biogo.pl


 W ramach współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością biogo.pl (o czym dowiecie się poniżej), otrzymałam masło orzechowe firmy Terrasana składające się z czterech rodzajów orzechów: ziemnych, nerkowca, laskowych oraz migdałów. Słyszałam wiele dobrego na temat produktów tej firmy i długo wahałam się, który z nich wybrać :) Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie mi wypróbować wszystkie, tymczasem zdecydowałam się na połączenie wielu w jeden :)


Słoiczek jest solidny, szklany, a etykieta bardzo estetyczna. Na pięknym, zielonym tle widnieje duży ciemnozielony napis "4-Mix peanuts & nuts", który najzwyczajniej w świecie informuje nas o tym, z jakim produktem mamy do czynienia ;) Obok znajduje się grafika użytych orzeszków - arachidy, migdały, nerkowce oraz orzech laskowy, a w prawym górnym rogu napis "bio-organic". Polska etykieta, umieszczona na wieczku, mówi, że użyte surowce pochodzą z upraw ekologicznych. Produkt jest w 100% wegański, bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy.

Po otwarciu słoiczka widzę, że wytrącił się olej z orzechów - jednak wystarczy całość zamieszać, by uzyskać jednolitą masę. Ku mojemu zdziwieniu, całość jest bardzo lejąca (jeszcze nie spotkałam się z tak lejącym masłem orzechowym), ale idealnie gładka. W karmelowej masie widać drobne, brązowe kropki - zapewne łupiny migdałów lub orzechów laskowych. W zapachu wyraźnie dominują arachidy (stanowiące 55% składu), potem wyczuwam subtelną nutę orzechów laskowych i migdałów (jednak nie taką, jak np. w nugatowych pralinach czy czekoladach). W smaku także najbardziej wyczuwam orzechy ziemne, ale i lekką słodycz nerkowców oraz charakterystyczną nutę orzechów leszczyny. Na języku po połknięciu pozostaje delikatny posmak migdałów, ale zdecydowanie są to mało dominujące aromaty. Czuję również subtelną goryczkę, która jest wywołana obecnością brązowych skórek. Masło jest bardzo sycące i klejące, ale dobrze rozprowadza się na kanapkach. Świetnie komponuje się z dżemami (zwłaszcza domowymi powidłami z eko węgierek - moja mama dostała 6 kg od znajomego ze wsi, najpierw je dusiła, a potem 3 dni piekła - wyszły idealnie gęste i słodziutkie, bez cukru!), ale także na pewno sprawdzi się z placuszkami lub naleśnikami.

Masło orzechowe jest bardzo dobrym źródłem roślinnego białka (26,4 g/100 g), tłuszczu (51,3 g/100 g) oraz błonnika (6,7 g/100 g), dlatego idealnie sprawdza się w diecie wegan, ale także osób wszystkożernych (czego jestem przykładem :D). Mnie bardzo smakowało takie połączenie i na pewno chętnie sięgnę po inne produkty tej firmy.
Skład: prażone orzechy ziemne (55%), prażone orzechy (45% - nerkowca, laskowe, migdały)
Kaloryczność:  612 kcal/100 g
Dostępność: sklepy ze zdrową żywnością, biogo.pl
Cena: 23,28 zł/słoiczek 250 g
Ocena: 5/6
A w mojej paczuszce od biogo.pl, oprócz masła, znalazłam:

oraz katalog kosmetyków Sylveco i lnianą torbę na zakupy.

Spodziewajcie się przepisów i recenzji, a za szybką przesyłkę (zamówienie zostało zrealizowane w 2 dni!) oraz dobrze zabezpieczone produkty (bałam się o potłuczenie masła - niepotrzebnie) bardzo dziękuję sklepowi biogo.pl. Zapraszam Was do odwiedzenia ich strony internetowej oraz profilu na facebooku.

Wpis sponsorowany. Współpraca nie ma wpływu na opinię i rzetelność recenzji.

46 komentarzy:

  1. Takiego miksu orzechów w jednym maśle jeszcze nie jadłam. To może być prawdziwy hit i strzał w 10 :) Bardzo jestem ciekawa tego połączenia. Ciekawe czy by mi posmakowało.
    Cała paczuszka świetna - pełna zdrowych smakołyków.
    Nigdy nie jadłam orzechów macadamia solo. Muszę koniecznie się za nimi rozejrzeć. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też moje pierwsze orzechy macadamia - do tej pory raczej ich nie jadłam, ewentualnie kieeedyś Mullermilch o smaku tych orzechów, ale to w ogóle nie ma co porównywać ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Gratuluję współpracy :) Cieszę się, ze Ci się udało... wybrałaś ciekawe produkty ;) A masełko??? Mam je w swoich zapasach ale jeszcze poczeka na swoją kolej bo inne mają krótszą datę ważnosci :P Ale już nie mogę się doczekać :D A co do maseł to zauwazyłam, ze nie da się ich tak dokładnie wymieszać... tak do połowy będą rzadsze, bardziej smarowne a przy dnie słoiczka już nieco suche, tak jakby tego naturalnego oleju brakowało :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mam nadzieję, że masełko także Ci posmakuje.

      W tym przypadku całość dało się dokładnie wymieszać, ale inaczej było w przypadku tego z NaturAvena czy GoOn - wtedy faktycznie, u dołu było bardziej zwarte :)

      Usuń
    2. Uwielbiam masła orzechowe, wiec wierzę, że posmakuje ;)

      NO i słoiczek mniejszy to wygodniej mieszać ;)

      Usuń
  3. Gratuluje współpracy! :D A masło orzechowe jest pyszne,zazdroszczę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję współpracy, świetne produkty ;)
    A to masło to na pewno jedno z moich ulubionych - jadłam je jakiś czas temu, ale pamiętam, że bardzo mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Masło jest naprawdę świetnej jakości i dołącza do mojego ulubieńca - NatuAvena :D Jak będę mieć okazję być w eko sklepie i będę mieć fundusze, to spróbuję innych z tej firmy :)

      Usuń
    2. Wszystkie są pyszne, a najzwyklejsze z ziemnych to moje ulubione z fistaszkowych ;)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że będę mogła się o tym przekonać, jak wykończę moje 4 napoczęte masła :P

      Usuń
    4. Ja stosuję minimalizm masłowy i obecnie mam otwarte 2 słoiczki- zwykłe i z nerkowców, choć korci mnie napocząć z laskowych :)

      Usuń
    5. A ja jestem dość niecierpliwa, ale dobrze, że mają długi termin ;D

      Usuń
  5. Nie przepadam za masłem orzechowym, ale z firmy Sante bardzo mi smakuje ;)
    P.s. u mnie dziś o 17 filmik; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale słodzone Sante czy jakieś 100%? :)

      Dziękuję za informację, z chęcią obejrzę! :D

      Usuń
  6. Uwielbiam cyanamon cejloński szczególnie zmieszany z miodem pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój pierwszy i naprawdę zachwycam się aromatem - jest korzenny, ale nie ostry i pieprzny :)

      Usuń
  7. Gratuluję współpracy! Takiego połączenia jeszcze nigdy nie widziałam, ale na pewno już wiem, że koniecznie muszę tego spróbować! Od tej firmy jadłam masło orzechowe 100% i było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Myślę, że ta wersja także by Ci zasmakowała :)

      Usuń
  8. Nie zdawałam sobie sprawy, że masło orzechowe ma w sobie tyle białka! Nigdy nie słyszałam o produkcie z Twojej recenzji, wygląda bardzo smakowicie :) Najbardziej ciekawi mnie ten prażony orkisz z przyprawami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby troszkę to białko uzupełnić po ćwiczeniach, często używam masła orzechowego do śniadania (które jest potreningowym posiłkiem) - przy okazji dostarczam też tłuszczu :)
      Orkisz czeka w kolejce do wypróbowania - dam znać! :D

      Usuń
  9. Gratki! Współpraca z takim sklepem to czysta przyjemność :) My musimy wybrać się do ich stacjonarnego punktu bo jest we Wrocławiu i nie tak daleko od nas ^^ a jest tam jeszcze wiele produktów, które nas ciekawią :)
    Z Terrasana miałyśmy makarony ale nie masła orzechowe ale z widzenia są nam znane (troszkę drogie). Ten mix orzechów interesował nas najbardziej i tak jak myślałyśmy fistaszki górą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to nawet nie wiedziałam, że są gdzieś obecni stacjonarnie! Ciekawa jestem im asortymentu oraz cen :)
      Też uważam, że ich cena jest spora, dlatego to moje pierwsze masło tej firmy - wierzę, że może kiedyś troszkę stanieją :P A myślę, że ten mix na pewno by Wam smakował :)

      Usuń
  10. Aha no i dobrej jakości masło orzechowe z domowymi powidłami to po prostu niebo! Od dawna stosujemy to boskie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ale wspaniałe,muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. To masło mnie kusi już od dawna, ale mam za duży zapas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może się niedługo skurczą i będziesz mieć okazję, żeby wypróbować. Może Mikołaj przyniesie? :D

      Usuń
  13. Ja jakoś nie lubie masła orzechowego, chociaż może nie miałam okazji jeszcze spróbować takiego naprawde 100%. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś myślałam, że nie lubię - dopóki właśnie nie spróbowałam tego w 100% złożonego z orzeszków ziemnych :) Warto spróbować.

      Usuń
  14. Ja robiłam jedynie z orzeszków laskowych i nie wyszło mi takie idealnie gładkie - nie wytrącił się z nich także olej. Ale dostałam w jednym z komentarzy sposób na ukręcenie takiego prawdziwego, więc będę próbować, jak skończą mi się zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham masełka orzechowe. Z tym bym się pewnie zaprzyjaźniła :)
    Gratuluję współpracy i z niecierpliwością czekam na recenzję czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - recenzja napisana, za jakiś czas się ukaże :)

      Usuń
  16. Ale pyszności :) Sama chętnie spróbowałabym takiego połączenia orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będziesz miała ku temu okazję :)

      Usuń
  17. Pyszne produkty wybrałaś :) A masło wygląda cudownie, miałam okazję próbować tej firmy masła i są na prawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje pierwsze (i jak na razie jedyne :P) i naprawdę bardzo mi smakuje :)

      Usuń
  18. Masło orzechowe jest rewelacyjne ... gdy guma przyklei nam się do włosów lub ubrań a poza tym jeśli nalepimy coś na meble itp, to świetnie ściąga ten klej. I nie wiem to z perfekcyjnej pani domu.
    Orzechy są super dla naszego zdrowia i myślę, że powinniśmy ich jadać znacznie więcej niż jadamy zwłaszcza, że szykuje się na nie sezon!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Perfekcyjnej pani domu" nawet nie oglądam (rzadko włączam telewizję), więc bym Cię nie posądzała o "ściągnięcie" zeń pomysłu :P Dziękuję za informację, na pewno się przyda. Myślę, że to kwestia tłuszczu, który zmniejsza lepkość (w końcu do natłuszczonej powierzchni nic się nie przyklei).
      Zdecydowanie zgadzam się ze zdaniem o orzechach! Powinno ich być w naszej diecie jak najwięcej :)

      Usuń
  19. ja najbardziej lubię masło orzechowe domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiemy, co jest w środku, a oprócz tego ogromna satysfakcja z jego przygotowania wszystko wynagradza :) Na pewno jest pyszne w smaku.

      Usuń
  20. Uwielbiam te masło. Właśnie je kończę i chciałam poczytać, czy tylko ja aż tak zwariowałam na jego punkcie. :D
    W sumie zaskoczyło mnie, jak wyraźnie czuć wszystkie inne poszczególne orzechy (oczywiście pozytywne zaskoczenie!).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je skończyłam i już za nim tęsknię. Także byłam zaskoczona, jak czuć te orzechy (zwłaszcza nerkowce) :)

      Usuń