Nic tak nie inspiruje, jak wolna kuchnia i nieograniczony dostęp do piekarnika. Rozkochałam się ostatnio w serze ricotta, a że dawno na moim blogu nie gościł słodki deser, postanowiłam przygotować coś z jego udziałem. Serniki uwielbiam, a takiego z ricotty nigdy nie miałam przyjemności jeść. Pomyślałam, że ze względu na delikatną konsystencję, świetnie się nada to sezonowego wypieku z dodatkiem owoców - postawiłam na jagody, lecz możecie użyć truskawek, brzoskwiń czy dowolnych innych owoców. Całość wyszła kremowa, aromatyczna, wilgotna i przepyszna. Serdecznie polecam!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 15 g mąki pełnoziarnistej (lub proszku budyniowego)
- aromat waniliowy - kilka kropel
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (najlepiej wiejskie)
- 40 g ksylitolu
- garść jagód
- olej kokosowy do wysmarowania foremki + pokruszone, bezcukrowe biszkopty do wysypania
Do ricotty dodajemy jajka, aromat waniliowy, ksylitol i proszek do pieczenia. Ucieramy rózgą na jednorodną masę, a następnie wsypujemy mąkę. Ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy bułką tartą, otrębami lub tak jak ja - pokruszonymi, bezcukrowymi biszkoptami. Wylewamy masę, a górę wieńczymy garścią jagód. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut.
Smacznego!
Ostatnio w końcu spróbowałam serka ricottę, jest bardzo dobry, więc sernik z jego udziałem musi wyjść pyszny i tak jak piszesz kremowy :)
OdpowiedzUsuńO, to widzę, że nie jestem jedyna, która tak długo zwlekała z jego spróbowaniem :D Wyszedł naprawdę fantastyczny!
UsuńW jego pyszny smak nie wątpię - z takich składników musiało wyjść cudo :) Ostatnio nawet w Tesco wpadła mi w ręce ricotta, ale stwierdziłam, że i tak jej nie zużyję i odłożyłam, a teraz myślę, że w sumie mogłabym zrobić coś z jej dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuńMożesz się na nią skusić przy okazji pieczenia sernika - myślę, że jej dodatek ciekawie wpłynie na strukturę :)
UsuńJak piekę sernik to na jakieś uroczystości domowe, więc wolę sprawdzone przepisy :) A ricottę może kupię dzisiaj i jutro dodam do placków ;))
UsuńRozumiem :D Ciekawa jestem, jak się sprawdzi w placuszkach. Ja w weekend też kupię, i też pokombinuję z placuszkami :)
UsuńSernik?Kocham sernik *.* i nie wiem czemu nie próbowałam jeszcze nigdy ricotty,podobnie jak mascarpone takiego świeżego (choć ten jest podobno bardzo tłusty i mdły :p)zobaczymy,może kupie jak będę w najbliższym czasie na zakupach :)
OdpowiedzUsuńW Lidlu Ricotta kosztuje 2,99 zł/250 g, więc jak masz gdzieś w pobliżu, to polecam :D Nie wiem, na ile to jest ricotta prawdziwa - tzn. dobrej jakości - bo innej nie jadłam, ale mam nadzieję, że niedługo będę mogła to zweryfikować :) Mascarpone także nigdy nie jadłam, ale zwracając uwagę na ilość tłuszczu to mnie jakoś nie ciągnie :P
UsuńCałe wieki nie kupowałam ricotty. Serniczek wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA ja dopiero ją odkryłam :) Dziękuję bardzo!
UsuńRicotta? Tak wiele razy słyszałam nieadekwatnie do tego jadłam, czyli nigdy. Nie wątpię w dobroć tego sernika, ponieważ obie tak samo lubimy te ciasta. Musze kiedyś zrobić. O ile znajdę ten typ sera w promocji. ;-;
OdpowiedzUsuńRicotta w Lidlu kosztuje 3 zł (no, dokładnie 2,99 zł) za 250 g, więc uważam, że to całkiem dobra cena ;) Bardzo polecam.
UsuńJa polecam ze Stokrotki, nigdy nie jadłam tak dobrej jak u nich, też po 2,99 zł za opakowanie a naprawdę wspaniała :) Sernika chętnie bym spróbowała :)
UsuńDzięki za informację - w weekend kupię :)
UsuńJejku...ale cudnie wygląda :) Na pewno smakuje obłędnie, no i te jagody...Rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
UsuńdeSernik! Toż to rewelacyjna nazwa i gra słów.
OdpowiedzUsuńJeśli istnieje na świecie człowiek, który jest nawiększym fanem serników - to ja i tak go przebijam w kwestii uwielbiania tychże wypieków (choć nie tylko wypieków, bo i serniki na zimno lubię!).
Świetne ciasto przygotowałaś! No i nawet moje ukochane boróweczki są na górze! No, no... a u mnie w domu brak wypieków teraz... co ja pocznę ;)
Pozdrawiam ciepło :)
Haha, dziękuję! Ach te językowe zabawy :D Cieszę się, że ciacho Ci się podoba :)
UsuńPozdrawiam również.
Próbowałam kiedyś ricotty samej, ale zdecydowanie mi nie zasmakowała :P W serniku na pewno sprawdziła się dobrze, więc muszę wypróbować Twój przepis, tym bardziej, że ostatnio polubiłam serniki, bo kiedyś za nimi nie przepadałam :)
OdpowiedzUsuńSernik staje się dzięki niej bardziej delikatny, więc polecam :) Może tak Ci zasmakuje
UsuńAleż obłędnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje! Dziękuję bardzo :)
UsuńJuż wyobrażam sobie jaki est delikatny <3
OdpowiedzUsuńIdealny :)
UsuńSernika w takiej postaci chciałybyśmy jeść codziennie i to za każdym razem z innymi owockami ^^ <3
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja! I shake białkowy jest niepotrzebny :P
UsuńBardzo lubię taki low carb sernik, jakbyś jeszcze użyła mąki kokosowej to byłby super!
OdpowiedzUsuńAkurat skończyła mi się mąka kokosowa (będę musiała kupić), ale też by się świetnie sprawdziła :) Serniki zazwyczaj są "low carb", chyba że ktoś robi kruchy/biszkoptowy spód, daje dużo rodzynek i owoców oraz słodzi cukrem :D
UsuńGłowy nie dam, ale chyba mama nigdy nie zrobiła sernika z ricotty, co oznacza, że nigdy takiego nie jadłam. A jagody to jedne z moich ulubionych owoców.
OdpowiedzUsuńW końcu coś, z czym trafiłam! :D
Usuń