środa, 28 czerwca 2017

Bezglutenowe, letnie muffinki z truskawkami


Piszę ten wpis świeżo po przygotowaniu (to chyba najlepsza rekomendacja?), bo przepis jest tak dobry, że muszę się nim z Wami podzielić! Tęskniłam za różnymi typami mąk, które posiadam w domu rodzinnym. Dodałam nierafinowanego (a więc pachnącego) oleju kokosowego, który nadał całości kremowego, nieco mlecznego posmaku. Do tego świeże truskawki i po pół godzinie możemy cieszyć się zdrowym - i pysznym - wypiekiem. Dzięki użyciu mąk bezglutenowych, muffinki nadają się dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Mąka kasztanowa dodała nieco karmelowego smaku, a owsiana sprawiła, że całość jest bardzo puszysta. Jedna muffinka ma ok. 160 kcal, które w 100% odżywią nasz organizm i dostarczą niezbędnych składników. Serdecznie polecam :)



Składniki (6 muffinek):

  • 80 g mąki owsianej
  • 30 g mąki kasztanowej
  • 40 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego (waga stałego oleju)
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • do posłodzenia: stewia/erytrol/ksylitol (według potrzeb)
  • truskawki do ozdoby
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). W drugiej miksujemy jajka, rozpuszczony olej kokosowy, mleko, słodzik i aromat. Łączymy sypkie składniki z mokrymi. Przelewamy do foremek, a na wierzch kładziemy pokrojone truskawki. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach (wbijamy patyczek, żeby zobaczyć, czy ciasto jest upieczone).
Smacznego!

36 komentarzy:

  1. Mufinki, które można jeść i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko się oderwać, ale fakt faktem, że są bardzo sycące, co na pewno jest plusem :D

      Usuń
  2. Muffinki uwielbiam, a z truskawkami to już poezja :) Chętnie bym skosztowała Twojego wypieku z mąką kasztanową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie wzbogaca smak innych mąk :)

      Usuń
  3. Przepyszne musiały być i te truskawki tak fajnie się w nich wyeksponowały :) I bardzo podoba mi się połączenie mąk :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję, dziękuję - gdyby nie Twoje posty, to pewnie bym się na kasztanową nie zdecydowała :D Muszę znowu kupić, bo mi się skończyła niestety :(

      Usuń
  4. Mniam!Kolejny przepis na muffinki!Najpierw Gosia,potem Ania ,teraz ty...,to chyba znaczy ze pora na mnie? :o Juz wiem co zrobię jak wrócę do domu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co? W piąteczek post z muffinami? :D :D :D Jak szaleć, to szaleć! Pichć, póki jeszcze możesz :)

      Usuń
    2. Na razie trzymam dietkę do wyjazdu :D Kro to wszystko zjadłby? ;D

      Usuń
    3. Mam ten sam problem, więc dokarmiam ludzi w pracy u mamy :P

      Usuń
  5. Wieki nie piekłam muffinek. W wersji bezglutenowej robię najczęściej muffiny na mące kokosowej. Z kasztanową musiały być naprawdę pyszne. Bardzo lubię tę mąkę i posmak jaki nadaje wypiekom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa jest dla mnie trochę problematyczna jeśli chodzi o wypieki i nie eksperymentowałam z nią dostatecznie dużo (jedynie dodawałam do pieczonych owsianek oraz robiłam z niej Michałki) :) Mąka kasztanowa należy do moich ulubionych - jest lekko słodka i karmelowa :)

      Usuń
  6. Z truskawkami zawsze <3 Muszę spróbować bezglutenowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj - są nieco bardziej kruche, ale dzięki temu rzadko powstaje zakalec :)

      Usuń
  7. Ostatnio jak byłam na większych zakupach przed wyjazdem do domu, kupiłam kilka rodzajów nietypowych mąk i wiedziałam, że czegoś mi brakuje. Teraz już wiem, że planowałam wcześniej kupić mąkę kasztanową ;D Po tych składnikach i po prezentacji jestem pewna, że te babeczki smakują wybornie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ciekawa jestem, jakie mąki kupiłaś? Kasztanowa jest przepyszna, a i babeczki przepyszne :D

      Usuń
  8. Uwielbiam muffinki, z truskawkami smakują fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc gorąco polecam ten przepis :)

      Usuń
  9. Moje smaki :) Wszystko, co potrzeba do stworzenia dobrych muffinek :) Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że Ci się podoba przepis :)

      Usuń
  10. Wyglądają cudownie! Akurat mam ochotę na muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne, więc polecam!

      Usuń
  11. Kusicie na blogach muffinkami kusicie ;) muszę upiec koniecznie ale z morelami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z morelami nigdy nie robiłam, ale spróbuję - na pewno będą wyśmienite :)

      Usuń
  12. wyglądają bardzo, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam muffinki! Te wyglądają bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że również Ci posmakuje i zainspiruje :)

      Usuń
  14. Uwielbiam muffinki. Są banalne w przygotowaniu i zawsze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak jeszcze w zdrowszej wersji, to można odpłynąć :D

      Usuń
  15. Ale musiały świetnie smakować z taką mieszanką mąk! :D Wyglądają bajecznie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis. Z wielką chęcią go nie wykorzystam :D ;*

    OdpowiedzUsuń
  17. Skradły moje serce zdecydowanie! :D Dodatek mąki kasztanowej mnie przekonuje w 100%, bo uwielbiam ją ostatnio ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem w niej zakochana i żałuję, że mi się skończyła :(

      Usuń