poniedziałek, 13 czerwca 2016

Lekka sałatka z warzywami i indykiem - pyszny lunch lub kolacja!



Mam dla Was lekki przepis na sycącą kolację lub lekki lunch/śniadanie. Właściwie, kiedy tylko macie ochotę :) Mnóstwo witamin, płynących z darów lata: pomidory dostarczają likopenu, papryka wit. C i A, oliwki i awokado - nienasyconych kwasów tłuszczowych, a cebulka siarkę, niezbędną do budowy mocnych paznokci oraz pięknych włosów :) Olej z czarnuszki zaostrza smak i dodaje walorów prozdrowotnych (działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i wzmacniająco; reguluje metabolizm glukozy oraz ma zbawienny wpływ na układ odpornościowy i hormonalny), ale swobodnie możecie go wymienić na olej rzepakowy lub lniany (najlepiej tłoczone na zimno). Smakujcie! :)

Składniki:

  • 100 g pieczonej piersi indyka (np. z tego przepisu) lub kurczaka (z tego przepisu)
  • 150 g mieszanki sałat lub sałaty lodowej
  • pół strąka czerwonej papryki
  • średni pomidor malinowy
  • pół średniego ogórka gruntowego
  • 20 g oliwek zielonych
  • 30 g awokado
  • 5 g (łyżeczka) oleju z czarnuszki
  • 15 g młodej cebulki/cebulki dymki
  • zioła prowansalskie, sok z cytryny, odrobina miodu, sól, świeżo mielony pieprz, papryka czerwona suszona oraz suszony czosnek
Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Mięso, paprykę, awokado, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, oliwki na pół, a cebulkę dymkę siekamy. Z soku z cytryny, oleju z czarnuszki, miodu i przypraw przyrządzamy dressing. Całość mieszamy i polewamy dressingiem przed podaniem.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Kiedyś często robiłam podobną sałatkę, ale bez indyka - dodawałam wszystkie warzywa jakie miałam, jeszcze jabłko i mieszałam wraz z dodatkiem oleju (ale z czarnuszki akurat nie lubię :P) - mój tata mówił, że jem jak królik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też tak najczęściej wyglądają sałatki - co się nawinie, to ląduje w misce :P Tata z bratem też się śmieją, że sałatę wsuwam jak królik :P Olej z czarnuszki dałam przez przypadek - miałam go w podobnej butelce co lniany - ale świetnie tutaj zaostrzył smak (chociaż także go nie lubię, to tutaj naprawdę pasuje :)).

      Usuń
  2. Ile cennych informacji uzyskałam z opisu potrawy, bardzo dziękuję! ^^ Jem często podobne sałatki, teraz mam od nich pewną przerwę (chyba się nimi przejadłam :p), ale jak znowu najdzie mnie na nie ochota to wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od dłuższego czasu katuję sałatki na kolację :p Jakoś latem najlepiej mi wchodzą :)
      Ale coś czuję, że także blisko mi do przesytu nimi :p
      Staram się przekazywać cenne informacje, które sama posiadam - poza tym, dobrze jest mieć świadomość, że to, co dostarczamy swojemu organizmowi, ma na niego wpływ :) Nawet jeśli od dwóch orzechów włoskich nagle odporność i funkcjonowanie mózgu nie wzrosną, to warto wiedzieć, że regularne spożywanie pewnych grup produktów wpłynie długofalowo na funkcjonowanie organizmu. Chociaż Ty akurat jesteś bardzo świadomą osobą :D

      Bardzo polecam!

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie :) i ja podobnie jak Ty ostatnimi czasy zajadam się sałatkami :D mogłabym je jeść na kolacje obiad i śniadanie ;D
    pozdrawiam cieplutko!

    claudiyye.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatki zamiennie z truskawkami :P Cieszę się, że Ci się podoba :)

      Usuń
  4. Skusiłybyśmy się na tą sałatkę a nawet na indyka w niej bo nie pamiętamy jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie miksy :) Brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń