Uwielbiam wiosnę i ciepło, jakie ze sobą niesie. Pierwsze grille z rodziną w ogródku, unoszący się aromat i pięknie kwitnące drzewa. Natura budzi się do życia, słonko przygrzewa, a my więcej czasu spędzamy na dworze.
Dzisiaj propozycja na rodzinny, weekendowy grill - ale! możliwa także do przygotowania w domowym zaciszu. Rewelacyjna na obiad lub jako dodatek do sałatki czy kanapki (zwłaszcza zamiast kupnej wędliny!), która staje się źródłem pełnowartościowego białka. Zapraszam!
Składniki:
- Pojedyncza pierś kurczaka
- Starta skórka z cytryny (łyżeczka)
- łyżeczka miodu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- suszony tymianek
- łyżeczka oleju rzepakowego
Mięso filetujemy. Ze skórki, miodu, przypraw i oleju robimy marynatę. Obtaczamy mięso i wsadzamy na godzinę do lodówki. Gdy się przemaceruje, grillujemy - na patelni, w piekarniku lub na ruszcie na świeżym powietrzu :) Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą z sosem vinegret lub warzywnymi szaszłykami (np. z tego przepisu).
Smacznego!
Ja wolę grillować warzywa, ziemniaki i chleb ;)
OdpowiedzUsuńWieeem, że przepis niewegetariański :( Ale ziemniaki, chlebek, warzywa oraz grillowany czosnek w łupinie także uwielbiam!
UsuńKażdy je co lubi i chce ;)
UsuńPozostawię to bez komentarza :)
OdpowiedzUsuńDoceniam i szanuję :)
UsuńCoś czuję, że by mi posmakowała ^^ Świetny pomysł, wypróbuję na grillu ze znajomymi, bo niestety moja rodzinka nie dzieli ze mną zachwytu nad połączeniem mięsa i miodu :>
OdpowiedzUsuńMoja mama teoretycznie też nie, ale jak jej przyrządziłam rok temu na Dzień Matki, to jej bardzo smakowało :P
UsuńNie wiemy czy mięso ze słodkim dodatkiem by nam smakowało skoro już samo mięso średnio nam podchodzi :P
OdpowiedzUsuńSchab ze śliwką też ma komponent słodki, a mimo wszystko to klasyk :p Czy kurczak z ananasem :p Ale jeśli nie przepadacie za mięsem, to chyba faktycznie może być z tym ciężko :)
UsuńSuper pomysł! Tak przygotowana pierś z pewnością jest bardzo aromatyczna - wygląda przepysznie :)Ja, jako miłośniczka curry z pewnością i do tej piersi bym ją tutaj dorzuciła :D Chociaż muszę koniecznie zredukować ilość tej przyprawy w swoich przepisach, bo jestem od niej żółta na twarzy :D :D Ah tak kurkuma :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię curry i kurkumę, ale zdecydowanie za bardzo zdominowałyby smak cytryny :)
UsuńJejuuuuu, jestem głodna! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńNo to masz już pomysł na obiad! :P
Usuń