poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pyszna i prosta potrawka z ryżem, indykiem oraz warzywami



Poniższa propozycja jest świetnym posiłkiem, który możemy zabrać do pracy. Nie wymaga wiele zachodu, a dostarcza cennych witamin, złożonych węglowodanów, pełnowartościowego białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki NNKT oraz odrobinie masła (nie bójcie się go! daje świetny aromat i smak, a jest skarbnicą witamin A, D, E i K) przyswoi się betakaroten zawarty w marchewce. Awokado jest także źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nim kwasy Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9 sprawią, że na tym posiłku skorzysta nie tylko nasze zdrowie, ale również cera (świetnie nawilżają skórę!). Seler naciowy, natomiast, świetnie oczyszcza organizm, jest niskokaloryczny oraz dobry dla cukrzyków, a dostarcza nam witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, produkcję szpiku, a także odpowiednie przyswojenie magnezu. W wersji wege zrezygnujcie, oczywiście, z dodatku mięsa i masła, a dodajcie np. więcej groszku. Danie będzie równie pożywne i sycące. Zapraszam!

Składniki:

  • 60 g ryżu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
  • 100 g marchewki z groszkiem
  • 80 g upieczonej piersi indyka (np. z tego przepisu)
  • trzy pałki selera naciowego
  • 1/4 awokado (ok. 45 g)
  • odrobina masła
  • Sól, pieprz świeżo zmielony, zioła prowansalskie
Gotujemy ryż. Na patelnię wsypujemy marchewkę z groszkiem, podlewamy wodą, solimy i pieprzymy. Gdy się rozmrozi i będzie miękka (ale dalej "crunchy"), a woda odparuje, dodajemy indyka pokrojonego w kostkę i odrobinę masła. Awokado i selera naciowego kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię razem z ugotowanym ryżem. Zdejmujemy z ognia, posypujemy ziołami i dokładnie mieszamy. Pałaszujemy z surówką (np. lub ).
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania w wersji wegetariańskiej i właśnie z groszkiem ostatnio często je robię ;) No i awokado świetnie tutaj pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez mięsa na pewno pysznie smakuje :D Ja już Ci pisałam, że groszek mrożony to ostatnio moja miłość, tak samo jak awokado - pysznie kremowe <3

      Usuń
  2. Dla nas bomba :) Prosto, smacznie i jednogarnkowo :D Dla nas może bez mięska ale jakby sypnąć cieciorkę lub dodać fasolę to było by super :D
    Dobry pomysł z dodatkiem awokado ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm, z cieciorką byłoby super! To mój ulubiony strączek. Muszę spróbować w tej wersji :)
      W zabieganym świecie ciężko mi o coś bardziej wymyślnego niż danie z tego, co się nawinie - kasza/ryż/makaron + warzywa + mięso ewentualnie :) Ale jest zdrowo!

      Usuń
    2. O tak, są takie dni, że wkrada sie taka nuda ale mimo wszystko smaczna i tak jak pisałaś zdrowa a nie jakiś kapeć z fastfooda xD
      Ostatnio męczyłyśmy takie warzywne potrawki z makaronem gryczanym... non stop środa i czwartek każdego tygodnia xD

      Usuń
    3. Dla warzywożerców i owocożerców zaczyna się powoli piękny czas - góóóra świeżych warzyw i owoców! Nawet nie trzeba będzie jakoś specjalnie w garach stać, bo będzie można jeść na surowo :)

      Usuń