Poniższa propozycja jest świetnym posiłkiem, który możemy zabrać do pracy. Nie wymaga wiele zachodu, a dostarcza cennych witamin, złożonych węglowodanów, pełnowartościowego białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki NNKT oraz odrobinie masła (nie bójcie się go! daje świetny aromat i smak, a jest skarbnicą witamin A, D, E i K) przyswoi się betakaroten zawarty w marchewce. Awokado jest także źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nim kwasy Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9 sprawią, że na tym posiłku skorzysta nie tylko nasze zdrowie, ale również cera (świetnie nawilżają skórę!). Seler naciowy, natomiast, świetnie oczyszcza organizm, jest niskokaloryczny oraz dobry dla cukrzyków, a dostarcza nam witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, produkcję szpiku, a także odpowiednie przyswojenie magnezu. W wersji wege zrezygnujcie, oczywiście, z dodatku mięsa i masła, a dodajcie np. więcej groszku. Danie będzie równie pożywne i sycące. Zapraszam!
Składniki:
- 60 g ryżu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
- 100 g marchewki z groszkiem
- 80 g upieczonej piersi indyka (np. z tego przepisu)
- trzy pałki selera naciowego
- 1/4 awokado (ok. 45 g)
- odrobina masła
- Sól, pieprz świeżo zmielony, zioła prowansalskie
Gotujemy ryż. Na patelnię wsypujemy marchewkę z groszkiem, podlewamy wodą, solimy i pieprzymy. Gdy się rozmrozi i będzie miękka (ale dalej "crunchy"), a woda odparuje, dodajemy indyka pokrojonego w kostkę i odrobinę masła. Awokado i selera naciowego kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię razem z ugotowanym ryżem. Zdejmujemy z ognia, posypujemy ziołami i dokładnie mieszamy. Pałaszujemy z surówką (np. tą lub tą).
Smacznego!
Uwielbiam takie dania w wersji wegetariańskiej i właśnie z groszkiem ostatnio często je robię ;) No i awokado świetnie tutaj pasuje ;)
OdpowiedzUsuńBez mięsa na pewno pysznie smakuje :D Ja już Ci pisałam, że groszek mrożony to ostatnio moja miłość, tak samo jak awokado - pysznie kremowe <3
UsuńDla nas bomba :) Prosto, smacznie i jednogarnkowo :D Dla nas może bez mięska ale jakby sypnąć cieciorkę lub dodać fasolę to było by super :D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z dodatkiem awokado ^^
Mmm, z cieciorką byłoby super! To mój ulubiony strączek. Muszę spróbować w tej wersji :)
UsuńW zabieganym świecie ciężko mi o coś bardziej wymyślnego niż danie z tego, co się nawinie - kasza/ryż/makaron + warzywa + mięso ewentualnie :) Ale jest zdrowo!
O tak, są takie dni, że wkrada sie taka nuda ale mimo wszystko smaczna i tak jak pisałaś zdrowa a nie jakiś kapeć z fastfooda xD
UsuńOstatnio męczyłyśmy takie warzywne potrawki z makaronem gryczanym... non stop środa i czwartek każdego tygodnia xD
Dla warzywożerców i owocożerców zaczyna się powoli piękny czas - góóóra świeżych warzyw i owoców! Nawet nie trzeba będzie jakoś specjalnie w garach stać, bo będzie można jeść na surowo :)
Usuń