środa, 20 kwietnia 2016

Omega-3, białko i mnóstwo witamin - naleśnik z twarożkiem i makrelą



Szybka propozycja na pyszną kolację lub lunch. Dostarcza nam nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, ale także błonnika i pełnowartościowego białka. Dodatkowo kiełki wzbogacają to danie o witaminy A, E, C oraz z grupy B (B1, B2, B3), a także żelazo, wapń, potas magnez, cynk oraz siarkę. Ich ostrość rewelacyjnie współgra z łagodnym twarożkiem, pikantnym chrzanem i wyrazistą makrelą.

Składniki:
  • Naleśnik gryczany (z TEGO przepisu)
  • 30 g makreli wędzonej (można zastąpić łososiem lub pstrągiem wędzonym na gorąco)
  • 50 g półtłustego twarogu
  • 20 g jogurtu naturalnego (łyżeczka)
  • 10 g kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy
  • 10 g szczypiorku (z cebuli dymki)
  • 5 g (płaska łyżeczka) chrzanu
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Twaróg mieszamy z jogurtem, chrzanem, koperkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na naleśniku. Posypujemy kiełkami i dymką. Wykładamy makrelę i zwijamy w rulon.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Najprawdopodobniej nigdy takich nie zjem, ale świetnie się prezentują w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybę możesz pominąć, a twarożek i jogurt zastąpić tofu - zawsze to jakiś odpowiednik :) Ale postaram się także o przepisy wegańskie/wegetariańskie, specjalnie dla Ciebie i Pandek :)

      Usuń
    2. Też pewnie takich nie zjemy bo jeśli nawet będzie taki zamiar to na końcu i tak wyciągniemy jakieś powidła i będą na słodko xD
      Jak dla nas to propozycji na naleśniory może być wiele. Takich dobroci nigdy nie za dużo :D

      Usuń
  2. Przeczytałam z Tesco. ;______;
    Musi być dobre, ale koniecznie z inną rybą. Makreli nie znoszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako dziecko też nie lubiłam. Z łososiem będą genialne :)

      Usuń
  3. Mimo, że jesteśmy słodkożercami to takie wypasione i nieźle nadziane naleśniki wytrawne też chętnie przygarniemy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem słodkożercą, ale uznałam, że publikowanie przepisu na naleśniki z dżemem trochę mija się z celem :P "Weź naleśnik, weź dżem i sobie posmaruj" - najdłuższy przepis ever! Ale, fakt faktem, że najpyszniejszy :D

      Usuń
  4. Prosto, zdrowo, smacznie, zielono i wiosennie ;) Dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A dla mnie takie naleśniki byłaby idealna w wersji wege chociaż ostatnio i twaróg jem bardzo, bardzo rzadko (raz, góra dwa w miesiącu a czasem i w ogóle) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ostatnio rzadziej niż kiedyś. W wersji bezmięsnej też byłyby super, tylko koniecznie do tego warzywka :D

      Usuń