poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Hummus z karmelizowaną cebulką! Przekąska pełna zdrowych tłuszczy, białka i węglowodanów!


Przychodzę do Was z przepisem na pyszną i zdrową przekąskę. Hummus pierwszy raz jadłam w Anglii u mojej siostry - właśnie wersję z karmelizowaną cebulką. Specjalnie kupiłam opakowanie do Polski, a tutaj usilnie go poszukiwałam w sklepie. Było to 4 lata temu, więc nie była to popularna wtedy potrawa. Pamiętam, że był w Delimie (teraz Stokrotka), ale kosztował kilkanaście złotych za małe pudełeczko! Kupiłam więc sama ciecierzycę i zrobiłam tę pastę. Efekt był oszałamiający!
Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka (w 100 g ugotowanego produktu znajduje się niemal 9 g). Zawiera żelazo, dzięki czemu zapobiega anemii. Obecność błonnika (7,6 g na 100 g ugotowanej cieciorki) sprawia, że dobrze syci, a niski indeks glikemiczny powoduje, że cukier nie będzie nam skakał jak na trampolinie :) Świetnie uzupełni także niedobory kwasu foliowego (a jest kluczowy dla kobiet w ciąży, gdyż zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego dzieci). Sezam, natomiast, jest dobrym źródłem kwasów Omega-6, miedzi, magnezu (niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) i selenu. Wit. B6 obecna w ciecierzycy sprawi, że magnez zostanie przez nasz organizm przyswojony. W połączeniu z warzywami, dostarczamy naszemu organizmowi zastrzyku witamin. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:
  • Puszka ciecierzycy
  • 50 g cebuli
  • ok. 2 łyżeczek (czubatych) tahini
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta kuminu (kmin rzymski, nie kminek!)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • erytrol/miód/ksylitol do skarmelizowania cebulki - szczypta
Podduszamy na wodzie cebulę pokrojoną w piórka. Gdy zmięknie, a woda odparuje, dodajemy przyprawy (bez soku z cytryny) i szczyptę erytrolu (miodu lub ksylitolu). Dorzucamy odsączoną ciecierzycę. Zdejmujemy z ognia i dolewamy sok z cytryny oraz dodajemy tahini. Blendujemy na gładką masę. Najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami (u mnie papryka, seler naciowy, marchewka) lub kromką pełnoziarnistego pieczywa.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam hummus i bardzo mi się podoba Twój przepis :) Z dodatkiem cebuli jeszcze nigdy nie robiłam, ale jestem pewna, że świetnie pasuje. Ja zazwyczaj dodaję więcej tahini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie tahini ma mocny posmak, stąd niewielka ilość :)

      Usuń
  2. Hummus <3 Ta pasta podbiła nasze serca i jadamy ją w tak różnych kompozycjach smakowych, że nigdy się nie nudzi :D Ale musimy przyznać, że z karmelizowaną cebulką jeszcze jej nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc gorąco polecam! Zawsze robię tę kombinację, ale kusi mnie jeszcze wersja buraczana, paprykowa i bakłażanowa :D Tyle opcji i wariacji powstało, że właściwie codziennie można go jeść na inny sposób ;)

      Usuń
  3. Mm humus :) W takiej wersji nie próbowałam, szczerze przyznam ale chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo polecam :) Karmelizowana cebulka świetnie łączy się z kuminem i cieciorką.

      Usuń
  4. Hummus to ja mogę wcinać kilogramami :D

    OdpowiedzUsuń