środa, 19 lipca 2017

Letnia sałatka z pęczakiem, bobem i młodą marchewką - wegańska!




Widząc w internecie coraz więcej sałatek z bobem, postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Jadłam kiedyś w sieciówce North Fish cieciorkę z ajwarem, a także sałatkę z kaszą pęczak, czerwoną cebulką, ogórkiem konserwowym i musztardą. Obydwa dania bardzo mi smakowały, więc postanowiłam troszkę je połączyć, dodać coś od siebie - i uzyskałam przepyszną sałatkę na śniadanie czy obiad (idealny na upalny dzień). Bardzo dobrze wpisuje się w letnią aurę, wykorzystując dary tej pory roku - przepyszny bób i słodka marchewka nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz :)



Składniki (3 porcje):
  • woreczek (100 g) kaszy pęczak
  • 150 g bobu (waga przed ugotowaniem)
  • średnia czerwona papryka
  • 150 g konserwowych ogórków
  • pół średniej cebulki cukrowej
  • 2 nieduże młode marchewki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz świeżo mielony



Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotujemy także bób w lekko osolonej wodzie (aby nie był rozgotowany, a zachował strukturę). Na parze przyrządzamy marchew - na al' dente. Paprykę, cebulkę, ogórki i ugotowaną marchew kroimy w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę, sok z cytryny, musztardę, olej sól i pieprz. Następnie obieramy bób i dodajemy do sałatki.  Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Fajny pomysł!Uwierzysz ze jeszcze w tym roku nie jadłam bobu? :o Moja strata XD Mam nadzieje ze jak wrócę w sieprniu to jeszcze bob dorwę ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziesz musiała nadrobić! Ja mam zamiar objeść się w ten weekend wszystkimi darami lata - przez pracę w ogóle nie mam czasu gotować specjalne dania, więc niewiele zjadłam fasolki, bobu, botwinki czy owoców - malin, czereśni, truskawek... :(

      Usuń
  2. Fajne sa takie sałatki - szybko, pożywnie, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba najważniejsze teraz dla mnie cechy dobrej potrawy :D

      Usuń
  3. Na taką sałatkę to ja bardzo chętnie się skuszę :) Pysznie wygląda i jestem pewna, ze smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i treściwie :)
    Zrezygnowałabym tylko z musztardy - ostatnio dodałam musztardę do sałatki (nie jadłam jej kilka, jak nie kilkanaście lat :P) i trochę mi popsuła smak całości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy, jaką masz musztardę :) Możliwe też, że odzwyczaiłaś się od jej smaku lub po prostu jej nie lubisz ;)

      Usuń
    2. Ja chyba nie lubię octu, a ona wchodzi w jej skład.

      Usuń
    3. Tak, ocet wchodzi w skład musztardy, ale w różnym stopniu - zależy od firmy. Dijon i francuska są najmocniejsze, a chrzanowa, miodowa czy delikatesowa są bardziej łagodne.

      Usuń
  5. Uwielbiam takie kolorowe sałatki na bazie kaszy. Chętnie zapakowałabym ją sobie do lunchboxu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że w jakiś sposób się zainspirujesz :)

      Usuń
  6. Pęczak, bób i marchewka- to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny miks! Zjadłabym bobu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie - mam nadzieję, że Ci posmakuje! :D

      Usuń
  8. zrobiłam - sałatka jest przepyszna :)! dzisiaj opublikuję przepis z odnośnikiem do Twojego bloga - zapraszam - www.mojamalakuchnia.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również widzę, że bób teraz króluje na naszych stołach i dobrze, bo przecież jest bardzo zdrowy - ze sporą dawką błonnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem z rodzicami jemy bób jako przekąskę - od dawien dawna pełnił w naszym domu rolę "chipsów" ;)

      Usuń
  10. Takie sałatki są wspaniałe!
    Uwielbiam bób. Gotuję ostatnio często.
    Super pomysł, aby urozmaicić jego smak :)
    Tym bardziej mam na niego ochotę w takiej propozycji sałatkowej.
    Rewelacja!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja w tym roku często go nie jem, ale nadrobię :) Mam nadzieję, że przepis Cię zainspiruje do eksperymentów :)

      Usuń
  11. Jak z bobem to coś dla mnie, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sałatka zawiera wszystkie składniki, które uwielbiam <3 I te kolory - teraz to czuję lato na 100 % ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. nie ma to jak porcja takiej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przez większość życia (?) pęczak była moją ulubioną kaszą. Kojarzy mi się z dzieciństwem i mamą. Ludzie zdecydowanie za rzadko po nią sięgają, ciągle tylko gryczana i tradycyjna jęczmienna. Dziś pierwsze miejsce zajmuje bulgur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pęczak zaczęłam jeść dopiero jakieś 2 lata temu - w dzieciństwie królowała jęczmienna drobna, którą jadłam bez niczego (uwielbiam ją do dzisiaj) oraz od czasu do czasu gryczana (najczęściej z pulpetami i ogórkiem). Bulgur jadłam ze dwa razy, ale dla mnie to nie kasza. Zdecydowanie bardziej wolę pęczak :)

      Usuń
    2. Mnie gryczana kojarzy się z kotletami mielonymi i surówką (buraczki, ogórki kiszone) oraz gulaszem (serduszka/żołądki + marchewka).

      Czemu uważasz, że bulgur to nie kasza? ;>

      Usuń
    3. U mnie kotlety owszem, z buraczkami, ale z ziemniakami zazwyczaj :D Jak dobrze, że jako dziecko nie miałam świadomości, z czego te gulasze są - serduszka i żołądki brzmią mało apetycznie.

      Bo to taki bardziej makaron w formie kulek :D Może dlatego, że z pszenicy. Tak jak kuskus.

      Usuń
  15. Świetna propozycja. Uwielbiam bób, więc na pewno się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio kupiłyśmy kaszę owsianą i pewnie z nią też ta sałatka byłaby pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam kaszę owsianą i faktycznie, super by tutaj pasowała :)

      Usuń