Widząc w internecie coraz więcej sałatek z bobem, postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Jadłam kiedyś w sieciówce North Fish cieciorkę z ajwarem, a także sałatkę z kaszą pęczak, czerwoną cebulką, ogórkiem konserwowym i musztardą. Obydwa dania bardzo mi smakowały, więc postanowiłam troszkę je połączyć, dodać coś od siebie - i uzyskałam przepyszną sałatkę na śniadanie czy obiad (idealny na upalny dzień). Bardzo dobrze wpisuje się w letnią aurę, wykorzystując dary tej pory roku - przepyszny bób i słodka marchewka nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz :)
Składniki (3 porcje):
- woreczek (100 g) kaszy pęczak
- 150 g bobu (waga przed ugotowaniem)
- średnia czerwona papryka
- 150 g konserwowych ogórków
- pół średniej cebulki cukrowej
- 2 nieduże młode marchewki
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżka musztardy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz świeżo mielony
Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotujemy także bób w lekko osolonej wodzie (aby nie był rozgotowany, a zachował strukturę). Na parze przyrządzamy marchew - na al' dente. Paprykę, cebulkę, ogórki i ugotowaną marchew kroimy w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę, sok z cytryny, musztardę, olej sól i pieprz. Następnie obieramy bób i dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Fajny pomysł!Uwierzysz ze jeszcze w tym roku nie jadłam bobu? :o Moja strata XD Mam nadzieje ze jak wrócę w sieprniu to jeszcze bob dorwę ;p
OdpowiedzUsuńBędziesz musiała nadrobić! Ja mam zamiar objeść się w ten weekend wszystkimi darami lata - przez pracę w ogóle nie mam czasu gotować specjalne dania, więc niewiele zjadłam fasolki, bobu, botwinki czy owoców - malin, czereśni, truskawek... :(
UsuńFajne sa takie sałatki - szybko, pożywnie, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńChyba najważniejsze teraz dla mnie cechy dobrej potrawy :D
UsuńNa taką sałatkę to ja bardzo chętnie się skuszę :) Pysznie wygląda i jestem pewna, ze smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam i życzę smacznego :)
UsuńWygląda przepysznie i treściwie :)
OdpowiedzUsuńZrezygnowałabym tylko z musztardy - ostatnio dodałam musztardę do sałatki (nie jadłam jej kilka, jak nie kilkanaście lat :P) i trochę mi popsuła smak całości.
Zależy, jaką masz musztardę :) Możliwe też, że odzwyczaiłaś się od jej smaku lub po prostu jej nie lubisz ;)
UsuńJa chyba nie lubię octu, a ona wchodzi w jej skład.
UsuńTak, ocet wchodzi w skład musztardy, ale w różnym stopniu - zależy od firmy. Dijon i francuska są najmocniejsze, a chrzanowa, miodowa czy delikatesowa są bardziej łagodne.
UsuńUwielbiam takie kolorowe sałatki na bazie kaszy. Chętnie zapakowałabym ją sobie do lunchboxu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w jakiś sposób się zainspirujesz :)
UsuńPęczak, bób i marchewka- to lubię!
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo smakowało! :D
UsuńAle fajny miks! Zjadłabym bobu :D
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie - mam nadzieję, że Ci posmakuje! :D
Usuńzrobiłam - sałatka jest przepyszna :)! dzisiaj opublikuję przepis z odnośnikiem do Twojego bloga - zapraszam - www.mojamalakuchnia.wordpress.com
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci posmakowała! :D
UsuńJa również widzę, że bób teraz króluje na naszych stołach i dobrze, bo przecież jest bardzo zdrowy - ze sporą dawką błonnika.
OdpowiedzUsuńLatem z rodzicami jemy bób jako przekąskę - od dawien dawna pełnił w naszym domu rolę "chipsów" ;)
UsuńTakie sałatki są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób. Gotuję ostatnio często.
Super pomysł, aby urozmaicić jego smak :)
Tym bardziej mam na niego ochotę w takiej propozycji sałatkowej.
Rewelacja!
Pozdrawiam cieplutko :)
A ja w tym roku często go nie jem, ale nadrobię :) Mam nadzieję, że przepis Cię zainspiruje do eksperymentów :)
UsuńJak z bobem to coś dla mnie, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie ;)
UsuńSałatka zawiera wszystkie składniki, które uwielbiam <3 I te kolory - teraz to czuję lato na 100 % ;D
OdpowiedzUsuńJest pyyycha! :D I wszystkie smaki lata!
UsuńPyszności sałatka :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuńnie ma to jak porcja takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie świetna opcja :)
UsuńPrzez większość życia (?) pęczak była moją ulubioną kaszą. Kojarzy mi się z dzieciństwem i mamą. Ludzie zdecydowanie za rzadko po nią sięgają, ciągle tylko gryczana i tradycyjna jęczmienna. Dziś pierwsze miejsce zajmuje bulgur.
OdpowiedzUsuńPęczak zaczęłam jeść dopiero jakieś 2 lata temu - w dzieciństwie królowała jęczmienna drobna, którą jadłam bez niczego (uwielbiam ją do dzisiaj) oraz od czasu do czasu gryczana (najczęściej z pulpetami i ogórkiem). Bulgur jadłam ze dwa razy, ale dla mnie to nie kasza. Zdecydowanie bardziej wolę pęczak :)
UsuńMnie gryczana kojarzy się z kotletami mielonymi i surówką (buraczki, ogórki kiszone) oraz gulaszem (serduszka/żołądki + marchewka).
UsuńCzemu uważasz, że bulgur to nie kasza? ;>
U mnie kotlety owszem, z buraczkami, ale z ziemniakami zazwyczaj :D Jak dobrze, że jako dziecko nie miałam świadomości, z czego te gulasze są - serduszka i żołądki brzmią mało apetycznie.
UsuńBo to taki bardziej makaron w formie kulek :D Może dlatego, że z pszenicy. Tak jak kuskus.
Świetna propozycja. Uwielbiam bób, więc na pewno się zainspiruję :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńOstatnio kupiłyśmy kaszę owsianą i pewnie z nią też ta sałatka byłaby pyszna :D
OdpowiedzUsuńJadłam kaszę owsianą i faktycznie, super by tutaj pasowała :)
Usuń