Nie sądziłam, że tak Was zaciekawi ten blok, że publikacja przepisu będzie wymagała przyspieszenia :) Po raz pierwszy zobaczyliście go w moim ostatnim foodbooku, a dzisiaj poznacie recepturę :)
Nie ukrywam, że jestem wieeelką miłośniczką bloku czekoladowego. Jak się go przygotowuje w tradycyjnej wersji? Kostka masła, szklanka cukru, szklanka mleka w proszku, kakao i dodatki. No cóż, niby masło z cukrem, a smakuje tak dobrze ;) Nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła wyzwania, by przygotować uzdrowioną wersję znanego w PRLu deseru. Cóż takiego zrobiłam?
Jedynym tłuszczem jest ten zawarty w mleku kokosowym, mące kokosowej i kakao. Nie dodaję oleju, masła czy margaryny. Mleko w proszku całkowicie wyeliminowałam (choć widziałam wersje z odżywkami białkowymi) i postawiłam na mąkę kokosową, która świetnie chłonie wilgoć. Dla osłody - daktyle. Dodałam też szczyptę soli, która podkręca smak (i zbliża deser do oryginału - mleko w proszku ma taką słoną nutę). Dodatki to już kwestia Waszej wyobraźni ;) W smaku rewelacyjny! Polecam zwłaszcza miłośnikom kokosa i czekolady.
Składniki:
- pół puszki mleka kokosowego (200 ml)
- 170 g miękkich daktyli
- 40 g kakao
- 60 g mąki kokosowej
- Szczypta soli
- dodatki: bakalie, herbatniki...
W garnuszku umieszczamy daktyle i mleko kokosowe. Zagotowujemy. Gdy daktyle będą miękkie, blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao i sól, porządnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę kokosową. Mieszamy z dodatkami, przekładamy do silikonowej foremki-keksówki. Chłodzimy w zamrażarce. Wyjmujemy ok. 15 min. przed podaniem.
Smacznego!
Czekałam na ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyszedł ten blok czekoladowy.
Będę musiała zrobić, bo po prostu uwielbiam takie słodkości bez cukru.
Oj przydałby się mi teraz. :D
Pozdrawiam serdecznie :)
Jest bardzo słodki, intensywnie kakaowy z wyczuwalną nutą kokosu - wprost idealny! :)
UsuńTak niewiele składników a otrzymujemy takie arcydzieło :) Świetny przepis - masz do tego głowę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCiekawy pomysł, myślę, że mógłby mi zasmakować, skoro jest kokosowy :D
OdpowiedzUsuńA kokos i kakao to duet idealny! :)
UsuńSuper wygląda i na pewno pysznie smakuje. No a skład zachęca do wypróbowania ;)) Robiłam kiedyś jakby pralinki o podobnym składzie i były pyszne :D
OdpowiedzUsuńJakby się uprzeć, to i pralinki by z tego wyszły, tylko trzeba byłoby dodać np. chia albo siemienia lnianego, żeby masę móc formować, bo blok zastyga dopiero po schłodzeniu :) Ale jest pycha!
UsuńCukier dodaje energii i chęci do życia. Może dlatego jest (podobno) tak smaczny? Nigdy nie jadłam bloku czekoladowego... no, może raz.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam, bo i pomysł naprawdę godny uwagi. Zrobie kiedyś. :D
Cukier szybko podnosi poziom glukozy we krwi i jest to jakoś powiązane z wytwarzaniem serotoniny (hormonu szczęścia). Niestety, równie szybko ten poziom glukozy spada i nastrój się pogarsza - błędne koło :)
UsuńCieszę się, że pomysł Ci się spodobał i obyś zrobiła prędzej niż później :P
Wygląda świetnie i jestem pewna, że smakuje tak jak wygląda :) Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak smakowało! :)
UsuńCzekałam właśnie na ten przepis!Ale to musi buc pyszne,kocham bloki czekoladowe! :D Dzikeuje za przepis!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wypróbujesz i będzie Ci smakowało! :)
UsuńSuper skład, a jaki piękny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJak byłam mała, mama często kupowała blok czekoladowy, który już w dniu zakupu znikał z lodówki. Mam słabość do tego smakołyku i coś czuję, że i Twój wyrób zdobyłby moje serce ;)
OdpowiedzUsuńU mnie się tego nie kupowało nigdy i mama też nie robiła - kiedyś napotkałam przepis w Internecie i w gimnazjum zrobiłam :D Ale się zakochałam :P
UsuńSpróbuj koniecznie - jest genialny!
No to się doczekałam :) dzięki na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba :)
UsuńGratulacje :) takie zdrowe domowe słodkości zawsze mnie zachęcają do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPrzepis polecam i życzę smacznego :)
Usuńpycha, zrobię sobie jutro może? :)
OdpowiedzUsuńDaj koniecznie znać, czy Ci smakowało! :)
UsuńMniam! Super to wykombinowałaś. Szczególnie podoba mi się dodatek soli. Świetnie podkręca smak słodkich deserów :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba - nawet do kakao lubię dodawać odrobinę soli, bo tak jak piszesz - podbija słodycz :)
Usuńchętnie bym spróbowała! p.s. bardzo ładny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńPolecam i bardzo dziękuję :)
UsuńKolejna osoba kusi blokiem czekoladowym, a ja go nigdy nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńSpróóóbuj koniecznie! Będziesz zachwycona, gwarantuję :)
Usuńtak mało składników a takie pyszności wychodzą! :D wow
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Grunt to przepis :D
UsuńTo musi być przepyszne, zdecydowanie muszę wypróbować przepis <3
OdpowiedzUsuńSerio, wychodzi coś genialnego! Koniecznie spróbuj :)
UsuńPo prostu kocham blok czekoladowy, nawet nie pomyślałam, że można zrobić w takiej wersji! Na pewno za jakiś czas przetestuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakował, bo ja się cały czas nim zachwycam <3
UsuńJest i on :) Choć oczywiście nigdy go nie zrobię, jestem jedną z osób, które urzekł.
OdpowiedzUsuńMuszę częściej szykować takie uzdrowione klasyki, w takim razie :)
UsuńOo, bez cukru to coś dla mnie :D.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńBardzo lubimy zagęszczać desery mąką kokosową ^^ Przepis bardzo nam się podoba i na pewno jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńTeż polubiłam tę metodę zagęszczania deserów :D
Usuń