piątek, 23 grudnia 2016

Świąteczna, cynamonowo-pomarańczowa babka pełnoziarnista



Będąc w Australii, moja siostra podzieliła się ze mną przepisem na pełnoziarniste muffiny z jogurtem naturalnym. Przyrządzała je z borówką amerykańską i muszę przyznać, że były przepyszne! Recepturę postanowiłam odtworzyć, a efektem dzielę się z Wami :) Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmodyfikowała. Zamiast ekstraktu z wanilii dałam cynamon i aromat pomarańczowy, a borówki zastąpiłam suszoną żurawiną. Syrop ryżowy (rice melt syrup) zamieniłam na nektar kokosowy (który odznacza się niskim IG), dzięki czemu całość nabrała świątecznego charakteru i idealnie sprawdzi się na naszym wigilijnym stole. Ciasto upiekłam w silikonowej keksówce (miałam za mało foremek na muffiny), ale równie dobrze możecie to zrobić w takich foremkach - mojej siostrze wyszło 12, ale zależy, jakiej wielkości macie foremki. Dodatki możecie swobodnie modyfikować, a samo ciasto dodatkowo przełożyć masłem orzechowym (pycha!) lub domowym dżemem :) Smakuje najlepiej z herbatą lub kakao. Polecam wszystkim łasuchom!

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 170 g)
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego
  • pół kubka jogurtu naturalnego (75 g)
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki nektaru kokosowego/syropu ryżowego/syropu klonowego (lub dowolnie inne słodzidło)
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego lub skórka pomarańczowa
  • płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nieduża garść suszonej żurawiny
W jednej misce mieszamy suche składniki. Żurawinę namaczamy w gorącej wodzie. Roztapiamy olej kokosowy i przestudzony (ale dalej płynny) mieszamy z jogurtem, aromatem/skórką, musem jabłkowym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi. Dodajemy odsączoną żurawinę. Masę rozlewamy do muffinowych foremek lub silikonowej keksówki i pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach (w zależności od piekarnika).

Kaloryczność 1 kawałka (1/10 keksówki): ok. 150 kcal
Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Jadłabym XD Akurat takie wypieki też lubie,tylko ten nieszczęsny piernik XD

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja już się doczekać nie mogę tych pysznych świątecznych wypieków. Babka jest obłędna :) Kaloryczność, tyle co nic :) Naraz spokojnie na dwa kawałki bym się skusiła :)
    Pyszności!
    a cynamon cejloński to taki zwykły czy jakiś specjalny?
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon cejloński ma trochę inny aromat niż taki zwykły. Dla mnie jest mniej pieprzny i ostry, ale Ania uważa inaczej :D Możesz spokojnie zamienić na zwykły.
      Wypieków i ja się nie mogę doczekać :) A ciepło mi się przyda, bo zmarzłam, czekając na busa :p
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ciasto w moim guście :) Takie uzdrowione wypieki smakuja mi bardziej niż standardowe ciasta ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też, osobiście przepadłam i na pewno ten przepis powtórzę :) Prawdopodobnie będę eksperymentować z innymi dodatkami, bo lubię odkrywać nowe smaki :)

      Usuń
  4. Wspaniałe świąteczne klimaty :) Te dziurki zachęcają do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest wdzięczny jeśli chodzi o modyfikacje :) Możesz z pomarańczy zrezygnować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka zawsze kojarzyła mi się z Wielkanocą. Od dziś tak nie będzie ;D Jestem pewna, że podbiłaby serca mojej rodzinie, a jakbym jeszcze powiedziała, że to zdrowy wypiek to ciocie by oszalały ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis :) Haha, mój tata oszalał na punkcie Twoich racuchów i wcale mu nie przeszkadza fakt, że są uzdrowione :D

      Usuń
  7. Połączenie cynamonu i pomarańczy to u mnie Święta :D Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak u mnie!
      Dziękuję i Tobie również życzę wesołych świąt! :D

      Usuń
  8. Ależ pyszności nam tutaj ostatnio serwujesz :) Aż strach pomyśleć co będzie dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry skład, więc smak pewnie również :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Modyfikacje są świetne, bez nich byłoby nudno ;) Bardzo fajne to ciasto Ci wyszło i musi być bardzo aromatyczne :) Zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiele przepisów modyfikuję - taka moja niespokojna natura :D Polecam wypróbować!

      Usuń
  11. To racze nie moje klimaty, ale moja siostra byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza, że nie jest wegańska, ale na prawdę bardzo smaczna :)

      Usuń
  12. Uwielbiam takie ciasta, chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń