środa, 6 lipca 2016

Vegan Granola bar, czyli zbożowo-bakaliowy podjadajec lub dodatek do mleka/jogurtu!

Miały wyjść ciastka, a wyszedł... ciasto-placek. Ale, ale! Wybitnie dobry i apetyczny! W dodatku wegański i bezcukrowy, a jedynym dodanym tłuszczem jest masło orzechowe, które nadaje świetnego aromatu. Siemię lniane sprawia, że całość ładnie się skleiła i jest mięciutka w konsystencji. Bogactwo błonnika, wit. A i E, węglowodanów złożonych, białka roślinnego, tłuszczy (omega 3!), wit. z grupy B, potasu, fosforu, cynku i miedzi. Naturalna słodycz sprawia, że taki wypiek jest o wiele bardziej zdrowy niż dostępne "fit" ciasteczka owsiane, które "dają energię na cały poranek" (mhm, zwłaszcza, że przy takiej ilości cukru i syropu glukozowo-fruktozowego szybki będzie wzrost, jak i spadek glukozy; chyba że ktoś wstaje o 11 - wtedy jego poranek jest wybitnie krótki i faktycznie starczy mu energii ;)).

Składniki:

  • Szklanka płatków owsianych
  • Szklanka płatków jęczmiennych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki otrąb gryczanych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • garść bakalii: rodzynki i morele suszone (mogą być dowolne)
  • starta skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki ksylitolu
  • pół szklanki gorącej wody do zalania siemienia lnianego
W szklance mieszamy ksylitol i siemię lniane. Zalewamy gorącą wodą i intensywnie mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i ponownie mieszamy. Do miski wsypujemy suche składniki oraz skórkę pomarańczową i łączymy z "mokrymi". Jeżeli masa jest za sucha, dolewamy jeszcze trochę wody. Przekładamy do formy silikonowej i pieczemy ok. 30 minut w 180-200 stopniach (w zależności od grubości naszego placka; można też uformować mniejsze, cieńsze ciasteczka). Podajemy z jogurtem naturalnym, mlekiem lub wsuwamy "na sucho" :)

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Jak widzę skład (no może pominęłabym skórkę pomarańczową :P) wiem, że wyszło coś pysznego. I wygląda tak zdrowo i chrupiąco ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można pominąć, chociaż przyznam, że robi tutaj dużą robotę jeśli chodzi o aromat :P Ale ja ją uwielbiam, może dlatego w tym zestawieniu była bardzo apetyczna :) Była chrupiąca, idealna do jogurtu. Muszę koniecznie powtórzyć!

      Usuń
  2. Ale to wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę, aromat roznosił się po całym domu :)

      Usuń
    2. Nie kuś :D Od siebie dodałabym wiecej masła orzechowego :D

      Usuń
    3. Nie wiedziałam wtedy, czy to masło jest na stałe w ofercie E. Leclerc w takiej cenie (Natur Avena za 11 zł), a był to mój pierwszy słoiczek, więc włączył mi się tryb oszczędzania :p Ale można dodać więcej.

      Usuń
    4. A jak przedstawia się skład tego masła ? ;)

      Usuń
    5. 100% orzechów ziemnych :) Jest też wersja orzechy + miód oraz orzechy + miód + kakao :)

      Usuń
    6. To rzeczywiście tanio jak za mało 100% orzeszków ;)

      Usuń
    7. Słoiczek ma pojemność 340 g, więc też nie jest małych rozmiarów. Widzę, że półkilowy w internecie kosztuje jakieś 14 zł. Jest naprawdę wyśmienite i się ledwo powstrzymuję, żeby nie wsuwać prosto ze słoiczka łyżeczką :P

      Usuń
  3. To nie raz nam miały wyjść batoniki a wyszła granola :P O tak.... jogurt i maliny prosto z ogródka.... to deser i śniadanko idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wy i tak jesteście zdolniachami, jeśli chodzi o estetykę wypieków! Z malinami musi być super - jadłam to akurat w okresie, gdy malin nie było, ale chyba serio rozruszam piekarnik i znowu zrobię :D

      Usuń
  4. To wygląda i brzmi tak dobrze, że ilekroć widzę bakaliowo-orzechowe batoniki, to przeklinam samą siebie, że zawsze zapominam je zrobić. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja żałuję, że robię je tak rzadko :D Warto spróbować, bo są pyszne!

      Usuń
  5. Smacznie i zdrowo :) Prezentuje się wyśmienicie, tak na "bogato" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię dawać sporo dodatków (zwłaszcza zdrowych :p), vo świetnie przełamują czysto zbożowy smak :)

      Usuń
  6. Świetny pomysl,niesmaowite!Zrobilabym,ale nie mam platkow jeczmiennych-mohe je zastapic gryczanymi albo wiecej owsianych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej owsianych da lepszy efekt. Gryczane mogłyby rozmięknąć (są bardzo delikatne) i wtedy całość byłaby mniej spójna :) Cieszę się bardzo, że Ci się podoba!

      Usuń
  7. Widzę ,,apetyczny" opis :) Mówiłam, że praktyka czyni mistrza! Może jeszcze nie w zdrowych ciastkach ale w zdrowych wypiekach! :D Rozkręcasz się, chyba będę zamawiać u Ciebie słodkości ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mój drugi chleb mi urósł! Jest troszkę za wilgotny, ale następny będzie jeszcze lepszy! :D

      Polecam się w biszkoptach i sernikach :p

      Usuń
  8. Oj znasz moje smaki! Teraz to zjeść z twarożkiem grani albo jogurtem sojowym <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha! Cieszę się, że trafiłam w Twój gust! :D

      Usuń