Mam przyjemność zaprezentować Wam moją ulubioną śniadaniową słodycz. Kocham budyń, jednak zdecydowanie wolę go w zdrowszej wersji niż ten z mąką ziemniaczaną. Stąd dzisiejszy przepis, który nie tylko dostarczy Wam energii na cały poranek, ale także usatysfakcjonuje słodkie kubki smakowe :) Wzbogacając budyń o orzechy, nasiona i owoce otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, składający się z węglowodanów złożonych (płatki owsiane), prostych (owoce) oraz tłuszczy (zarówno nasyconych - pochodzących z mleka - jak i nienasyconych, jeśli zdecydujecie się na dodatek nasion i orzechów) i białek (mleko). Dostarczycie tym samym niezbędnych mikro- i makroelementów oraz macie gwarancję, że witaminy się przyswoją.
W imieniu łasuchów śmiem napisać: oby istniały same takie słodkości! Zapraszam :)
Składniki (1 solidna porcja):
- 70 g płatków owsianych
- 250 ml mleka 1,5%
- szczypta soli
- odrobina wody
- erytrol do osłodzenia (może być ksylitol, stewia lub miód/melasa/syrop daktylowy)
- Ziarna z 1/4 laski wanilii
- do podania: orzechy, owoce, kakao, dżem lub cokolwiek lubicie.
Blendujemy płatki z mlekiem. Przelewamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając. Dodajemy ziarna wanilii, a następnie sól i słodzik. Dodajemy ewentualnie odrobinę wody dla rozrzedzenia (w zależności od tego, jaką gęstość lubimy). Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Kaloryczność: ok. 370 kcal (bez dodatków)
Nie robiłam nigdy budyniu z płatków owsianych, ale będę musiała spróbować - wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam płatki owsiane, ale również tak jak Ania nigdy tego typu przepisu nie próbowałam. Zwracasz uwagę na tekst Hipokratesowej zasady, że każde jedzenie jest lekarstwem I tutaj również można podciągnąć to, bo beta-glukany zawarte w płatkach owsianych powodują obniżenie cholesterolu.
OdpowiedzUsuńBardzo się również cieszę, że zwracasz uwagę, na fakt, że najważniejszym posiłkiem jest w ciągu dnia śniadanie. bez niego ani rusz!!!
Pozdrawiam w dość słoneczny weekend!
Ze względu na beta-glukany będę musiała namówić jakoś moich rodziców, żeby włączyli płatki owsiane do swojego jadłospisu :) Generalnie zboża to kopalnia korzyści dla nas i cieszę się, że zwiększa się ich dostępność - już nie tylko kasza gryczana, jęczmienna i manna są powszechne, ale w zwykłych spożywczakach pojawiają się kasze owsiane, orkiszowe, pszenne, jaglane... I co najważniejsze, cieszą się dużą popularnością na śniadanie - a takie jest o wiele bardziej wartościowe niż typowa biała buła z szynką i serem (i plastrem pomidora od biedy).
UsuńRównież wiosennie pozdrawiam! :)