Po Wielkanocnej uczcie (chociaż mam nadzieję, że zastosowaliście się do wskazówek z tego wpisu), potrzebujemy jeść trochę lżej. Świetne w tym przypadku będą koktajle, które dzięki płynnej formie szybko dostarczają substancji odżywczych naszemu organizmowi, ale jednocześnie mamy gwarancję, że poziom cukru we krwi nie skoczy drastycznie, bowiem nie pozbawiamy się błonnika obecnego w warzywach i owocach.
Dlaczego nazwałam ten koktajl antyoksydacyjnym?
Ponieważ stanowi bogactwo witamin A (marchew, natka pietruszki), E (orzechy i zarodki pszenne) oraz C (ponownie natka, jagody, sok z cytryny), które w tym zespole wymiatają wolne rodniki. Dzięki temu chronimy nasz organizm przed starzeniem, ale także komórkami nowotworowymi. Dodatkowo, witamina C wzmacnia odporność, a zawarte w burakach i jagodach minerały (żelazo, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas) działają regenerująco i wzmacniająco na organizm. Dzięki dodatkowi orzechów włoskich, dostarczamy nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3), które działają przeciwzapalnie. Ten zdrowy tłuszcz sprawi także, że witaminy A i E zostaną przez organizm przyswojone. Również miód działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco na organizm, a seler naciowy pomaga oczyścić go z toksyn.
- garść jagód (u mnie mrożone) - ok. 50 g
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sok z połowy cytryny
- Miód do smaku
- Mieszanka do koktajlu Fit&Easy - burak, marchew, pietruszka (lub przygotowana przez Was) - ok. 150 g
- 10 g orzechów włoskich
- 10 g zarodków pszennych (czubata łyżka)
- woda (lub sok owocowy) - do uzyskania upragnionej konsystencji
Smacznego!
Wpis niesponsorowany. Nie współpracuję z marką Fit&Easy. Mama o mnie dba i mi zakupiła ;)
Taki koktajl po moim obżarstwie ciastowo - cukierkowym jest bardzo wskazany :) Na pewno był bardzo dmaczny :)
OdpowiedzUsuńBył pyszny! Lubię od wiosny pić takie koktajle - zimą jest mi na nie za zimno, zdecydowanie bardziej wolę ciepłe jedzenie wtedy :D
Usuń