środa, 28 grudnia 2016

Ryba w sosie koperkowo-beszamelowym



Pamiętam, jak kiedyś mama przygotowywała rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. Lekko kwaskowaty, kremowy sos, pieczone, delikatne płaty ryby, suszony koperek. A to wszystko podawane z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Gdy otrzymałam od hurtowni Vegamarket ryżowy beszamel, pomyślałam, że spróbuję odtworzyć ten przepis, a efektem mogę podzielić się z Wami :) Beszamel jest produktem bezglutenowym, nie zawiera tłuszczu palmowego ani utwardzonego oraz wzmacniaczy smaku. Świetnie komponuje się z pieprzem cytrynowym i suszonym koperkiem. Śmiało możecie zamienić go na ten świeży - ja nie miałam dostępu do takiego dobrej jakości, więc pozostałam przy wariancie suszonym :) Zapraszam do przetestowania przepisu!

Składniki (1 porcja):

  • filet rybny (sola, dorsz, tilapia, morszczuk)
  • ćwierć cebuli
  • łyżka suszonego koperku
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • łyżeczka oleju
  • 3 łyżki beszamelu ryżowego Amandin
  • sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziarnisty świeżo mielony, czosnek suszony
Filet nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i suszonym czosnkiem. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane i obsmażamy rybę. Odstawiamy na bok. Cebulę siekamy w kosteczkę. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i wrzucamy cebulkę. Podlewamy wodą i solimy. Dusimy, aż cebulka zmięknie i odparuje woda. Zalewamy beszamelem i dodajemy kawałki ryby. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i koperkiem. Podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami i ulubionymi surówkami.
Smacznego!


Wpis powstał w ramach współpracy z hurtownią:
wyłącznym dystrybutorem produktów marki Amandin w Polsce.

32 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam ryby w takim sosie, nawet w czasach gdy jadłam mięso :D
    Nie zapowiada się, abym taką miała spróbować, ale cała reszta z talerza jest jak najbardziej w moim guście :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem, ale cieszę się, że chociaż cała reszta przypadła Ci do gustu :))

      Usuń
  2. Narobiłaś mi teraz ochoty na brukselkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, polecam kupić - najlepsza zwykła na parze :D

      Usuń
  3. Moja mama nigdy nie przygotowywała ryby w takim sosie.. nie przygotowywała nawet takiego sosu... do gulaszu był zwyczajny na wywarze mięsnym, zagęszczany mąką dopiero ja dla rodziców zaczęłam dodawać do niego koperek i moim rodzicom bardzo posmakował ;) Ja takiego sosu po raz pierwszy spróbowałam w szpitalu i mi posmakował ;)Twoja propozycja z pewnością smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koperek w takich sosach "robi robotę" i dodaje takiej nuty lekko świeżej :)

      Usuń
    2. Dodaje smaku - tak samo jak do zup :) Od kiedy za moją radą moja mama do zup dodaje koperek (zamroziła) wszystkim smakują jeszcze bardziej :) Oczywiście nie do każdej bo do rosołu pasuje natka pietruszki ale warzywna, barszcz jak najbardziej :)

      Usuń
    3. Do rosołu także daję natkę i koperek, ale dopiero na talerzu :) A do gotowania lubczyk z ogródka. A do barszczu tylko majeranek (chyba że to botwinka - wtedy koperek i natka) :)

      Usuń
    4. Moja mama to zamroziła i dodaję taką mrożoną. Kiedyś ugotowała rosół z lubczykiem ale nikomu nie smakował ;) A mój tato nie lubi niczego zielonego w zupie, chyba że to szczawiowa lub ogórkowa ;P

      Usuń
  4. po świętach ma się ochotę na takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie, same pyszności. Ostatnio coraz bardziej lubię dania wege 😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest akurat peskatariańskie, a nie wegetariańskie, w każdym razie grunt to urozmaicenie :)

      Usuń
  6. Mniam! ;) Ja z sosem beszamelowym wyczarowała coś innego,ale to może niedługo sie dowiesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy produkt, w sumie pierwsze słyszę. Jestem wegetarianką, więc tego przepisu nie mogłabym zrobić, ale myślę, że dałoby się trochę pokombinować i czymś zastąpić rybę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo się orientuję w zamiennikach wegetariańskich, ale na pewno można by ten przepis przerobić :)

      Usuń
  8. Już sobie wyobrażam jaki pyszny musiał być ten sos. Osobiście lubię ryby i czasem kombinuję z różnym ich podaniem. Ta propozycja bardzo mi się podoba i przemawia do moich kubek smakowych! Pyszności :) Pozdrowionka cieplutkie :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał :)
      Pozdrawiam również!

      Usuń
  9. Danie chyba dla mnie, bo moja mama się śmieje, że do wszystkiego sypię suszony koperek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, to tym bardziej polecam wypróbować! :D

      Usuń
  10. Bardzo fajnie skomponowane danie. Na pewno było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Teraz, po tych wszystkich świątecznych potrawach, zachciało mi się domowego obiadku! Takie dodatki to ja rozumiem! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jak to człowiek tęskni za swoją jedzeniową rutyną :D

      Usuń
  12. Lubię rybki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i ta propozycja by Ci posmakowała :)

      Usuń
  13. Mniam, mniam. Lubię takie rybki i w ogóle ostatnio codziennie mogłabym jeść ryby :) takie połączenie jest bardzo smakowite. Super ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja mam ostatnio fazę na łososia, więc jutro robię na obiad :D

      Usuń
  14. Beszamel to w ogóle dla nas jakaś abstrakcja :) Do niedawna nie wiedziałyśmy co to w ogóle jest xD Taki obiadek po tym (słodkim) świątecznym obżarstwie z chęcią by się zjadło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez wiele lat także nie wiedziałam, co to beszamel i może ze trzy razy go w życiu jadłam :D Ale fakt, miło się wraca do "czystej michy" :)

      Usuń