środa, 13 września 2017

Wegański blok czekoladowy - bez cukru i tłuszczu!


Nie sądziłam, że tak Was zaciekawi ten blok, że publikacja przepisu będzie wymagała przyspieszenia :)  Po raz pierwszy zobaczyliście go w moim ostatnim foodbooku, a dzisiaj poznacie recepturę :)
Nie ukrywam, że jestem wieeelką miłośniczką bloku czekoladowego. Jak się go przygotowuje w tradycyjnej wersji? Kostka masła, szklanka cukru, szklanka mleka w proszku, kakao i dodatki. No cóż, niby masło z cukrem, a smakuje tak dobrze ;) Nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła wyzwania, by przygotować uzdrowioną wersję znanego w PRLu deseru. Cóż takiego zrobiłam?
Jedynym tłuszczem jest ten zawarty w mleku kokosowym, mące kokosowej i kakao. Nie dodaję oleju, masła czy margaryny. Mleko w proszku całkowicie wyeliminowałam (choć widziałam wersje z odżywkami białkowymi) i postawiłam na mąkę kokosową, która świetnie chłonie wilgoć. Dla osłody - daktyle. Dodałam też szczyptę soli, która podkręca smak (i zbliża deser do oryginału - mleko w proszku ma taką słoną nutę). Dodatki to już kwestia Waszej wyobraźni ;) W smaku rewelacyjny! Polecam zwłaszcza miłośnikom kokosa i czekolady.



Składniki:
  • pół puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • 170 g miękkich daktyli
  • 40 g kakao
  • 60 g mąki kokosowej
  • Szczypta soli
  • dodatki: bakalie, herbatniki...
W garnuszku umieszczamy daktyle i mleko kokosowe. Zagotowujemy. Gdy daktyle będą miękkie, blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao i sól, porządnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę kokosową. Mieszamy z dodatkami, przekładamy do silikonowej foremki-keksówki. Chłodzimy w zamrażarce. Wyjmujemy ok. 15 min. przed podaniem.
Smacznego!

42 komentarze:

  1. Czekałam na ten przepis.
    Bardzo fajnie wyszedł ten blok czekoladowy.
    Będę musiała zrobić, bo po prostu uwielbiam takie słodkości bez cukru.
    Oj przydałby się mi teraz. :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo słodki, intensywnie kakaowy z wyczuwalną nutą kokosu - wprost idealny! :)

      Usuń
  2. Tak niewiele składników a otrzymujemy takie arcydzieło :) Świetny przepis - masz do tego głowę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, myślę, że mógłby mi zasmakować, skoro jest kokosowy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda i na pewno pysznie smakuje. No a skład zachęca do wypróbowania ;)) Robiłam kiedyś jakby pralinki o podobnym składzie i były pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby się uprzeć, to i pralinki by z tego wyszły, tylko trzeba byłoby dodać np. chia albo siemienia lnianego, żeby masę móc formować, bo blok zastyga dopiero po schłodzeniu :) Ale jest pycha!

      Usuń
  5. Cukier dodaje energii i chęci do życia. Może dlatego jest (podobno) tak smaczny? Nigdy nie jadłam bloku czekoladowego... no, może raz.
    Przepis zapisałam, bo i pomysł naprawdę godny uwagi. Zrobie kiedyś. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier szybko podnosi poziom glukozy we krwi i jest to jakoś powiązane z wytwarzaniem serotoniny (hormonu szczęścia). Niestety, równie szybko ten poziom glukozy spada i nastrój się pogarsza - błędne koło :)
      Cieszę się, że pomysł Ci się spodobał i obyś zrobiła prędzej niż później :P

      Usuń
  6. Wygląda świetnie i jestem pewna, że smakuje tak jak wygląda :) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekałam właśnie na ten przepis!Ale to musi buc pyszne,kocham bloki czekoladowe! :D Dzikeuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wypróbujesz i będzie Ci smakowało! :)

      Usuń
  8. Super skład, a jaki piękny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak byłam mała, mama często kupowała blok czekoladowy, który już w dniu zakupu znikał z lodówki. Mam słabość do tego smakołyku i coś czuję, że i Twój wyrób zdobyłby moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie się tego nie kupowało nigdy i mama też nie robiła - kiedyś napotkałam przepis w Internecie i w gimnazjum zrobiłam :D Ale się zakochałam :P
      Spróbuj koniecznie - jest genialny!

      Usuń
  10. No to się doczekałam :) dzięki na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba :)

      Usuń
  11. Gratulacje :) takie zdrowe domowe słodkości zawsze mnie zachęcają do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha, zrobię sobie jutro może? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Super to wykombinowałaś. Szczególnie podoba mi się dodatek soli. Świetnie podkręca smak słodkich deserów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba - nawet do kakao lubię dodawać odrobinę soli, bo tak jak piszesz - podbija słodycz :)

      Usuń
  14. chętnie bym spróbowała! p.s. bardzo ładny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejna osoba kusi blokiem czekoladowym, a ja go nigdy nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróóóbuj koniecznie! Będziesz zachwycona, gwarantuję :)

      Usuń
  16. tak mało składników a takie pyszności wychodzą! :D wow
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. To musi być przepyszne, zdecydowanie muszę wypróbować przepis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio, wychodzi coś genialnego! Koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  18. Po prostu kocham blok czekoladowy, nawet nie pomyślałam, że można zrobić w takiej wersji! Na pewno za jakiś czas przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakował, bo ja się cały czas nim zachwycam <3

      Usuń
  19. Jest i on :) Choć oczywiście nigdy go nie zrobię, jestem jedną z osób, które urzekł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę częściej szykować takie uzdrowione klasyki, w takim razie :)

      Usuń
  20. Oo, bez cukru to coś dla mnie :D.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubimy zagęszczać desery mąką kokosową ^^ Przepis bardzo nam się podoba i na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też polubiłam tę metodę zagęszczania deserów :D

      Usuń