poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Bezglutenowe naleśniki gryczane


Mam dzisiaj dla Was bazowy przepis na zdrowe, bezglutenowe naleśniki gryczane. Można je podawać z dowolnymi dodatkami - na słodko (z domową nutellą, dżemem, owocami lub białym serkiem i jogurtem - kreatywność kulinarna nie zna granic!) lub w wersji na słono (ze szpinakiem, pieczarkami, wędzoną rybą, kurczakiem, a'la tortilla, mieszanką warzyw...). Wadą tej wersji naleśników jest ich kruchość - będę pracować nad ulepszeniem receptury, aby były bardziej elastyczne :) Ale taki jest urok mąk bezglutenowych.

Składniki (ok. 6-7 naleśników, w zależności od wielkości patelni i grubości):

  • 130 g mąki gryczanej
  • 200 ml mleka 2% (ok. 1 szklanka)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko (L)
Miksujemy mleko z jajkiem i powoli dosypujemy mąki. Następnie wlewamy wodę gazowaną i dalej miksujemy. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut (masa gęstnieje) i smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni. Ciepłe przykrywamy folią aluminiową i tak przechowujemy (najlepiej w lodówce) - dzięki temu nie wyschną i będą się lepiej zwijać.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam naleśników - zjadłabym teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zawsze zamrożone na zapas, więc w każdej chwili mogę spałaszować :)

      Usuń
  2. Naleśniki gryczane to jedne z moich ulubionych, ale zazwyczaj łączę kilka rodzajów mąk bezglutenowych, wtedy się mniej kruszą (zwłaszcza jak robię w wersji wegańskiej, bez jajka). Wyglądają bardzo smacznie ;)
    A ja wczoraj akurat jadłam zwykłe naleśniki, z mąki pszennej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam właśnie u Ciebie na blogu grubsze placuszki bezglutenowe :) Ja glutenu akurat nie unikam, ale będę kombinować z innymi mąkami. Każdą trzeba "wyczuć" :)

      Usuń
  3. omomomomomom :D Kochamy naleśniory a najbardziej to własnie gryczane :) My robimy je częściej jednoskładnikowe z miksowanej kaszy gryczanej ale z mąki to taka szybsza wersja bez namaczania :) Do tego poprosimy powidła śliwkowe, twarożek, dżem jagodowy, cynamon, banana i.... nutellę xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj akurat będę publikować wersję wytrawną i niewegetariańską (choć bez ryby również będą rewelacyjne), ale w wersji na słodko - jestem za! :D
      A takich z namoczonej kaszy nigdy nie próbowałam, ale pokombinuję w wolnej chwili :)

      Usuń
    2. To ci podrzucamy przepis na nie w razie czego :D
      http://smakoterapia.blogspot.com/2014/08/niebywae-nalesniki-z-samej-gryki.html

      Usuń