sobota, 20 lutego 2016

Zimowa miska pełna zdrowia, czyli surówka z mnóstwem witamin!


Zimą mamy mniej świeżych warzyw i owoców. Zdecydowanie rzadko po nie sięgamy, a jeśli już to robimy, to najczęściej wybieramy "świeże" ogórki lub pomidory. Tymczasem warto korzystać z produktów sezonowych, bogatych w składniki odżywcze, a na prawdziwe ogórki i pomidory poczekać cierpliwie do lata :) Poniższa propozycja dostarcza nam mnóstwa witaminy C (natka, papryka, sok z cytryny), A (marchew), potasu, fosforu, żelaza, cynku, dzięki czemu żadna infekcja nie będzie nam straszna! Zwłaszcza, że wahania temperatury są ogromne - na zmianę 11 i 3 stopnie. Nic więc dziwnego, że przychodnie pękają w szwach. Jeśli chcemy wspomóc swój organizm w ten trudny czas, dodajmy taką surówkę do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako niebanalny dodatek do kanapek na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację.

Składniki:
  • Pół kapusty pekińskiej (ok. 400 g)
  • pół papryki czerwonej (ok. 120 g)
  • Pół niedużego pora (ok. 60-70 g)
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 15 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
  • pół łyżeczki miodu (ok. 5 g)
  • Dwie nieduże marchewki (ok. 120 g)
  • Koperek
  • Zioła do sałatki
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól
  • Sok z połówki cytryny
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Pora siekamy w półtalarki. Marchewkę trzemy na tarce. Siekamy natkę i koperek. Wszystko mieszamy, przyprawiamy ziołami, pieprzem, solą, dodajemy miód, sok z cytryny oraz olej rzepakowy.
Smacznego!


Kaloryczność: ok. 40 kcal/100 g