środa, 22 marca 2017

Wegański i zdrowy budyń kasztankowy :)


Odkąd zakupiłam mąkę kasztanową, szaleję z nią w kuchni aż miło ;) Pieczone kasztany uwielbiam za lekko słodkawy smak i miłym zaskoczeniem było móc odnaleźć tę słodycz także w mące. Nie obyło się zatem bez jej wykorzystania do budyniu, który przypomina nieco ten karmelowy lub toffi (ach, pamiętam smak pączka z budyniem toffi!). Świetna opcja na śniadanie lub deser ;) Mój budyń na zdjęciu ma lekkie grudki dlatego, że przełożyłam go do babeczkowej foremki już po przestudzeniu - a jak wiemy, tworzy wtedy nieregularne kształty, które jednak nie wpływają znacząco na smak :) Jednak w trakcie gotowania tworzy się zwykła, gładka masa - chyba że źle rozprowadzimy mąkę w mleku. Serdecznie zapraszam!

poniedziałek, 20 marca 2017

Legal Cakes, Szyszka - Recenzja


Na Szyszkę czaiłam się od dobrych kilku miesięcy, jednak za każdym razem, gdy odwiedzałam ul. Chłodną, nie znajdowałam jej w magicznej lodóweczce z batonami. Przy okazji ostatniej wizyty w Legal Cakes czekała na mnie ostatnia sztuka - no cóż, przeznaczenie, ewidentnie :D Od razu więc za nią chwyciłam, żeby mi nikt jej nie ukradł (nikt się, co prawda, za moimi plecami na nią nie czaił, ale ćśśś!) i z uśmiechem na ustach wróciłam z nią do domu. Za typowymi szyszkami ryżowymi nie przepadałam i kupiłam takową może raz, oddając komuś po spróbowaniu, bowiem jej smak ewidentnie nie przypadł mi do gustu. Czy zdrowy baton przypomniał mi o podstawówkowym koszmarze? :)

piątek, 17 marca 2017

Torras, czekolada biała z truskawkami bez cukru - Recenzja

Widząc na zaprzyjaźnionych blogach recenzje mniej lub bardziej zdrowych białych czekolad, zapragnęłam i ja, żeby kawałek uszczknąć. Jak dobrze wiecie, raczej nie jadam słodyczy z cukrem, więc postanowiłam kupić taki wariant, który białej śmierci zawierać nie będzie. Miałam ochotę na białą z ksylitolem od Xuckera lub białą z kokosem Torras, lecz żadnej z wymienionych nie zastałam w "moim" sklepie. Spośród dostępnych wariantów - białej z goji, białej z kiwi i białej z truskawkami - wybrałam tę ostatnią. Jako iż za białą czekoladą nigdy nie szalałam, to oczekiwania co do tej tabliczki były dość wysokie.

środa, 15 marca 2017

Kurczak-curry na zielono

Nieco zmodyfikowany przepis, który kiedyś zaserwowała nam siostra :) Jaki był oryginał? Aromatyczne udka kurczaka natarte curry, pokrojony w kostkę koper włoski (fenkuł), ziarna kolendry i oliwki, a wszystko pieczone w brytfannie, a podane zostało z kuskusem. Rok temu zamieniłam udka na pierś indyka, a fenkuł na selera naciowego i wyszło równie pyszne :) Tym razem jednak użyłam piersi kurczaka, a całość zrobiłam na patelni (uroki życia studenta :D). Nie miałam ochoty na kuskus, więc ugotowałam brązowy ryż, który świetnie skomponował się z aromatycznymi dodatkami. Nie sądziłam, że zielone oliwki tak dobrze będą współgrać z anyżkowym fenkułem czy selerem naciowym. Jeśli jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, pomińcie dodatek mięsa - wydaje mi się, że dobrze będzie tutaj pasować ciecierzyca :) Serdecznie polecam!

poniedziałek, 13 marca 2017

Legal Cakes, baton czekoladowo-orzechowy - Recenzja


Ostatnim batonem, zakupionym przeze mnie w Legal Cakes, był wariant, który absolutnie nie przypomina mi w swym składzie (czy smaku) jakiegoś popularnego słodycza. Niemniej połączenie czekolady i orzechów wydało mi się całkiem zachęcające, toteż niewiele myśląc, wylądował w moich łapkach. O wyjątkowej strukturze, lecz braku efektu wow przeczytacie w dalszej części wpisu. Zapraszam!

niedziela, 12 marca 2017

Badanie krwi, czyli jak zadbać o zdrowie




Ilość rzeczy, które możemy wyczytać o stanie naszego organizmu z kropli krwi jest naprawdę olbrzymia. Jednak jakie badania powinna wykonywać przeciętna osoba dorosła? A jakie skarżąca się na konkretne dolegliwości? Co w przypadku osób stale przyjmujących leki? Liczba objawów, chorób i związanych z nimi paneli badań jest olbrzymia i nie sposób przytoczyć wszystkiego w jednym wpisie. Są schorzenia mniej lub bardziej powszechne. Proszę, nie traktujcie tego posta jako porady medycznej - mam na celu raczej zachęcić Was do "generalnego przeglądu" Waszego organizmu oraz uświadomienia, jakich badań możecie oczekiwać od lekarza. Był czas, kiedy badania krwi wykonywano mi co dwa tygodnie w tak wielu różnych kierunkach, że to się człowiek za głowę łapał (więcej o tym we wpisie o skutkach zdrowotnych diet ubogokalorycznych), ale dzięki temu nabrałam nieco wiedzy na temat poszczególnych rodzajów badań. Wszystkie zaleca się wykonywać na czczo (jeśli chodzi o porę wykonywania bardziej specyficznych badań, np. kortyzolu, konkretne wskazówki da nam lekarz zlecający).

piątek, 10 marca 2017

ZmianyZmiany, baton warzywno-bakaliowy "Farmer" Szpinak + Cytryna - Recenzja

Ostatnim z trójki rolniczych braci, którego spróbowałam, był zielony, szpinakowy wariat. Przyznam szczerze, że wspomniane "zielsko" najlepiej komponuje mi się z czosnkiem, a dodatek cytryny uważam za nieco egzotyczny... Lecz skoro ta przyprawa przypadła w udziale Buraczkowi, to nie można było powtórzyć tego efektu :) Ludzie dzielą się na dwa obozy: tych, którzy mówią, że nienawidzą szpinaku, choć nigdy go nie próbowali (i ja przez 12 lat swojego życia należałam do tego obozu) oraz tych, którzy szpinak kochają całym sercem i daliby się za niego pokroić o każdej porze dnia i nocy (do tej zaszczytnej grupy przynależę od 9 lat swojego życia - więc jak łatwo policzyć, mam ich za sobą w sumie 21). W każdym razie uważam, że nie ma się co uprzedzać, tylko trzeba wypróbować, żeby samemu wyrobić sobie opinię.

poniedziałek, 6 marca 2017

Baton Warszawski Sport, ziarna kakaowca i żurawina - Recenzja


Mam za sobą kilka Batonów Warszawskich (ziarna kakaowca i pomarańcza, truskawka i wanilia, kokos i czarna porzeczka, figa i goji z miodem gryczanym), jednak nigdy nie próbowałam tych z serii Sport. Ich warianty smakowe są zgoła odmienne. Nazwa sugeruje, że są przeznaczone dla sportowców, a to ze względu na większą zawartość białka w stosunku do ich kolegów. Białko przyspiesza procesy regeneracyjne i pozwala budować tkankę mięśniową, a przede wszystkim - bardzo dobrze syci. Jeśli chodzi o dostępne smaki, nie miałam zbytniego wyboru, więc sięgnęłam po jeszcze nieopisywanego i nietestowanego gagatka, mając co do niego niezbyt wygórowane wymagania.

piątek, 3 marca 2017

Oho Natura, baton białkowy Pakuri - Recenzja


Dzisiejszego bohatera zakupiłam przy okazji zakupów w sklepie ekologicznym. Dlaczego nie wzięłam go przy okazji kupna Arii i Niko? Odradziła mi go Zuzia, której w tym względzie zaufałam. Lecz pochlebne recenzje i moja ciekawska natura sprawiły ostatecznie, że Pakuri wylądował w moim koszyku. Choć kusił od początku (orzeszki ziemne? ziarna kakao?!), to coś mi podpowiadało (a właściwie to ktoś :*), że coś tu jednak musi być nie tak.

środa, 1 marca 2017

Kokosowo-orzechowa granola

Dawno temu ukazał się na moim blogu przepis na granolę w wersji bardziej zwartej - można by rzec, batonikowej, na bazie masła orzechowego z delikatnym aromatem pomarańczy. Dzisiaj nieco odmienny przepis, choć nadal zdrowy, treściwy i aromatyczny. Taka granola jest świetnym sposobem na szybkie i zdrowe śniadanie - wystarczy mleko lub jogurt (ewentualnie twarożek) by móc cieszyć się pożywnym posiłkiem. Sama w sobie nie jest zbyt słodka - słodyczy nadają jej suszone owoce - więc jeśli macie taką potrzebę, możecie zwiększyć ilość miodu lub dodać ksylitolu. Taka umiarkowana słodycz wynika z chęci łączenia zbożowo-orzechowej mieszanki z bananem, który sam w sobie jest słodki ;) W każdym razie, aromat podczas pieczenia był niesamowity, a sam przepis jest wdzięczny jeśli chodzi o modyfikacje. Gotową mieszankę można trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Serdecznie polecam!